El-Cena'l ed-Dani kitabı özelinde el-Murâdî'nin edatlara ilişkin nahiv görüşleri / Nahiv views of al-Murâdî on prepositions specific to the book of al-Cenâ'd-Dânî - HASSAN, DLER GHARIB (Fırat Üniveristesi, 2020)
el-Muradi (ö: 749 h), sekizinci yüzyılın en büyük Arap dili nahivcilerinden ve dilcilerinden biridir.. Kendini "el-Cena'l ed- Dani" adlı eserinde iyi bir şekilde göstermiş olup, bu kitap, Âlimler arasındaki edatların mana ve ihtilafları konusunda önemli bir kaynak haline gelmiştir. Zira el-Muradi bu kitabında, soru-cevap yoluyla sorunlara cevap aramış ve dil bilimcilerin itirazlarını bilimsel bir şekilde cevaplayarak deliller sunmaya çalışmıştır. Bu kapsamda Kuranı Kerim, Sünnet, Arapça şiirler ve kıraatlardan yola çıkarak çok sayıda kanıt ortaya koymuştur. Bu da el-Muradi'nin özellikle her türlü İslami bilimlerde derin bir bilgiye sahip olduğunun göstergesidir Ayrıca, dil bilimi alanının kuru bir alan olduğu denilmesin diye, el-Muradi'nin, siyasi, ekonomik ve toplumsal hayatını da ele aldım. el-Muradi kitabında edatları bir, iki, üç, dört ve beş harften oluşan edatlardan oluşturmuştur. Beşli harflerle ilgili kendi görüşünden pek bahsetmemiştir. Ayrıca kitabı el-Cena'd-Dani de son derece yumuşak ve edepli bir üslupla nahivcilere itirazda bulunmuştur. Bazen itiraz ederken taaccüp bazense soru-cevap yolunu benimeyerek böylece de bizlere, farklı düşünenlere karşı nasıl muamele edeceğimiz konusunda telkinlerde bulundu.

Almuradi Alnahwi (d. 749 h) is one of the greatest linguists of the eighth century. He has shown himself well in his work "Aljana Aldani", and this book has become an important source in the field of meanings and conflicts among scholars. In this book Almuradi sought answers to the problems with the method of research and scientifically answered the objections of linguists and presented proofs in this context. In this context, he presented a lot of evidence based on the Quran, Sunnah, Arabic Poems and Recitations. This is an indication that Almuradi has a deep knowledge in all kinds of science and he used all these in his linguistic proof. I also discussed the political, economic and social life of Almuradi, in order not to say that the field of linguistics is a dry field. Almuradi divided his Books into singular, double, triple, quadruple and quintet fields. The quintet one is not searched according to the expert. He also objected with his book named (Aljana Aldani Fi Huruf Almaani) against grammarians, in a gentle and highly polite style, and in some cases, used the method of exclamation or questioning in objection. And thus, he showed us how to be treated with people who have opposing views.
Keywords: Din; Doğu Dilleri ve Edebiyatı