ORTAOKUL 5. SINIF TÜRKÇE DERS KİTABINDAKİ METİNLERDE BULUNAN ZIT ANLAMLI KELİMELER VE BU KELİMELERİN PROGRAMDAKİ KAZANIMLARLA UYUMU - ZENGİN, BUSE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu araştırmanın amacı 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı'ndaki metinleri anlam bilimi yöntemleriyle inceleyip metinlerin içeriğindeki zıt anlamlı unsurları tespit etmek ve bu metinlerin 2015 yılında yayımlanan Türkçe Dersi Öğretim Programı ile uygunluğunu belirlemektir. Araştırmada ilk olarak dil, ana dili, söz varlığı, anlam gibi konulara değinilmiş daha sonra 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı'ndaki metinler, sözcük anlam bilimi açısından incelenerek içeriğindeki zıt anlamlı unsurlar çözümlenmiştir. Metin içindeki göstergelerin anlam özellikleri belirlenip bu zıt anlamlı göstergelerin kullanım sıklıkları tespit edilmiştir. Son olarak tespit edilen zıt anlamlı unsurlar ve bunların kullanım sıklıkları baz alınarak, bulunan zıt anlamlı kelimelerin Türkçe Dersi Öğretim Programı'ndaki kazanımlarla uyumu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı'ndaki metinlerin Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda sadece 5. sınıf kazanımları içinde yer alan okuma/söz varlığı alanındaki kazanımlarla uyumluluğunu belirleme açısından önemlidir.

The aim of this research is to examine the texts in the Turkish Course Book of 5th Class with semantic methods and to detect the elements in the texts which have antonymous meanings. Additionally, this research aims to determine the suitability of these texts with the Turkish Curriculum published in 2015. In the research, firstly; the topics such as language, native language, vocabulary, and meaning were mentioned and then elements having antonymous meanings in the Turkish Course Book of 5th Class were analyzed by being examined in terms of lexical semantics. Semantic features of indicators in the texts were determined and the frequency of occurrence of those antonym signs was analyzed. Finally, it was tried to determine the suitability of antonyms which are detected by taking elements having antonymous meanings and frequency of occurrence of those elements into consideration with learning outcomes of the Turkish Curriculum. The research is important in terms of determining the suitability of the texts in the Turkish Course Book with learning outcomes in the field of reading/vocabulary which are only found in 5th Class learning outcomes in the Turkish Curriculum.
Antonyms found in the texts in the 5th class Turkish course book of secondary school and the suitability of these antonyms with learning outcomes in the curriculum
Keywords: Dilbilim; Eğitim ve Öğretim