PROGRAMLANABİLİR LOJİK KONTROLÖR İLE MEKANİK VENTİLATÖR TASARIMI - GÜLER, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Yarı iletken teknolojisinin gelismesiyle, Programlanabilir Lojik Kontrolörler (PLC) endüstride yaygın bir biçimde kullanılmaya baslanıldı. PLC'ler, endüstriyel otomasyon sistemlerinde kontrol ve kumanda islemlerini gerçeklestirebilen, uygun yapıda giris ve çıkıs birimleri ve haberlesme arabirimlerine sahip, mikroislemci tabanlı sistemlerdir. Her geçen gün kontrol alanı genisleyen PLC'ler yakın zamanda medikal alanda da kullanılmaya baslanıldı. Anestezi cihazları basta olmak üzere birçok cihazın kontrolü gelismis özelliklere sahip PLC'ler ile mümkün olmaktadır. Mekanik Ventilatörler bu sistemlerden biridir. Solunum fonksiyonu bozulmus hastaların solunumunu desteklemek amacıyla kullanılan cihaza Mekanik Ventilatör, yapılan islemede Mekanik Ventilasyon denilmektedir. Ventilasyon islemi 3 farklı tipte yapılmakta olup bunlar; Negatif Basınçlı Ventilasyon, Pozitif Basınçlı Ventilasyon ve Yüksek Frekanslı Ventilasyon'dur. Bu tezde, pratik devre olarak Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC) kullanılarak pozitif basınçlı Mekanik Ventilatör tasarımı yapılmıstır. Bunun için önce PLC'nin yapısı ve uygulama biçimleri ayrıntılı bir sekilde incelenmistir. Daha sonra, mekanik ventilatörler hakkında temel bilgiler verilerek, ventilasyon isleminde kullanılan basınç ifadelerinin ne anlama geldikleri ayrıntılı biçimde anlatılmıstır. En son olarak da, pratik devrede istenilen çalısma modlarında çalıstırılarak çalısmamız tamamlanmıstır. Anahtar Kelimeler: Programlanabilir Lojik Kontrolör, Mekanik Ventilatör, Pozitif Basınçlı Ventilasyon

PLC has been widely used in industry with the development of semi-conductor technology. PLC performs the control process and has suitable input/output and communication units. Recently,PLC?s are also used in medical areas. The controlling of many devices such as anesthesia devices is possible with PLC having high features. Mechanical ventilator is an example of the these systems. Mechanical ventilator is a device to support to the respiratory of sick person whose respiratory function has disturbed. The name of this process is mechanical ventilation. Ventilation process is done by 3 different ways. These are negative pressure ventilation, positive pressure ventilation and high frequency ventilation. In this thesis, in practical circuit, positive pressure mechanical ventilator was designed by using programmable logic controller. Firstly, structure of PLC and its applications areas were analysed. After the basic information abaout mechanical ventilator was given, the pressure waveforms used in ventilation were studied. Finally, our practical circuit was successfully oparated in desired working modes. Key Words: Programmable Logic Controller,Mechanical Ventilator,Positive Pressure Ventilation
Design of mechanical ventilator with programmable logic controller
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği