Traverten Atıklarının Beton Agregası Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması - Kızıltepe, Uğur; Şahin, Yuşa (Fırat University, 2021)
Ülkemiz traverten yatakları bakımından önemli bir rezerve sahiptir. Traverten ocakları aktif olarak çalışmakta ve çeşitli endüstrilere ürünler oluşturmaktadır. Traverten görünüşü itibariyle özellikle estetiğin ön plana çıkarılmak istendiği mimari yapılarda çok eski tarihlerden beri kullanılmaktadır. Traverten, inşaat sektöründe ise özellikle taşıyıcı olmayan elemanlarda ve kaplamalarda yer almaktadır. Birçok kullanım alanı olan travertenin elde edildiği ocaklarda kesim işlemi gibi nedenlerden kaynaklı atıklar oluşmakta ve bu atıklar ocaklara yakın alanlarda stoklanmaktadır. Çevresel bakımdan da kirlilik oluşturan bu atıkların beton içerisinde kullanılabilirliğini araştırmak için bu çalışma planlanmıştır. Çalışma deneysel bir araştırma olup traverten atıklarının agrega ocaklarında kırılması ile elde edilen agregaların, beton agregası olarak kullanılabilirliği ve elde edilen betonların mekanik ve geçirimlilik özellikleri deneylerini kapsamaktadır. Ayrıca, araştırmada traverten atıklarından elde edilen agregaları daha iyi değerlendirip kıyaslayabilmek için aynı bileşen ve karışım oranına sahip betonlar kalker ve bazalt agregaları kullanılarak da üretilmiştir. Çalışma sonucunda traverten atığı agregalar kullanılarak yeterli dayanım özelliklerine sahip betonlar üretildiği görülmüştür. Bununla birlikte, bu agregaları içeren betonların yüzey ve saha betonlarında kullanılabilirlikleri için detaylı deneylere tabi tutulmaları önerilmiştir.
Keywords: Engineering; Mühendislik