Kojenerasyon ve bölgesel ısıtma sistemlerindeki gelişmeler - Işık, Erdem; İnallı, Mustafa (My University, 2005)
Nüfusun ve endüstrinin hızla gelişmesi ile birlikte dünyanın enerji ihtiyacı da hızla artmaktadır. Yaklaşık olarak elli yılda doğal gaz ve kömür rezervlerinin tükeneceği tahmin edilmektedir. Birleşik ısı -güç üretim sistemleri veya kojenerasyon sistemleri, kullanılabilir ısı ve elektrik enerjisinin birlikte eş zamanlı olarak üretimi şeklinde tanımlanmaktadır. Proseste atık ısının kullanılması ile, % 85-90 düzeyinde toplam verime ulaşılmakta ve önemli miktarda yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. Bu makalenin ilk kısmında bölgesel ısıtma ve kojenerasyon sistemlerinin dünyadaki gelişmeleri ve önemi tartışılmıştır. Daha sonra ise bölgesel ısıtmada kullanılan santral türleri anlatılmış ve sonuçta kojenerasyon sistemi ile bölgesel ısıtmanın avantaj ve dezavantajları sıralanmıştır.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar; İnşaat Mühendisliği