ESANSİYEL HİPERTANSİYONLU HASTALARDA KOAGULASYON SİSTEMİ - KOÇ, ZEHRA ÇAVUŞOĞLU (Fırat Üniveristesi, 2002)
Hipertansiyonda hedef organ hasan ile koagulasyon sistemi arasında ilişki olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Hipertansiyon aterosklerozu hızlandırmaktadır. Kalp, beyin, retina, böbrek ve büyük damarlarda geri dönüşü olmayan hasarlara yol açmaktadır. Atheroskleroz ile koagulasyon sistemi birbiriyle ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı hipertansif hastalarda hedef organ hasarım ile koagulasyon sistemi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaçla PTZ, aPTT, trombosit, fibrinojen, D-dimer, antitrombin m, protein C, protein S düzeyleri bakıldı Çalışmaya 50 esansiyel hipertansiyonlu hasta ile 20 sağlıklı normotansif kişi alındı. Yapılan incelemeler sonucunda; hipertansif hastalarda serum fibrinojen ve D-dimer düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek, antitrombin HI düzeyi ise daha düşük saptandı (her biri için; p<0.001) saptandı. Hipertansif hastalar ile kontrol grubu karşılaştırıldığında trombosit sayısı, PTZ, protein-S ve protein-C aktiviteleri açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Hipertansif hastalarda kontrol grubuna göre HDL-kolesterol düzeyi düşük, LDL- kolesterol ve trigliserid düzeyi yüksek saptandı (her biri için; p<0.001). Koagulasyon durumu ve hipertansiyon arasında yalan ilişki, prognoz ve tedavi etkileri üzerine yapılacak çalışmalar, ölçülen koagulasyon göstergelerinin hipertansif hedef organ hasarı ve/veya riske katkıda bulunabilmesindeki ek değerinin ortaya çıkarılmasına ihtiyaç göstermektedir. Sonuç olarak; esansiyel hipertansiyonlu hastalarda hedef organ hasarı ile koagulasyon sistemi arasında Mann- Whitney U testine göre anlamlı bir ilişki tesbit edemedik (p>0.05). Bu konu ile ilgili daha geniş çaplı randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology