LED'Lİ AYDINLATMA SİSTEMLERİNDE TERMOELEKTRİK JENERATÖR UYGULAMASI İLE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI - AKIN, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2019)
Verim, kullanılabilir güç çıkışının, toplam giriş gücüne oranıdır. Bir sistemin verimliliğini arttırmak, sistemin kayıplarını azaltmakla mümkündür. LED aydınlatma sistemlerinde, LED'lere verilen enerji, ışık ve ısı olarak ortama yayılmakta ve ısı kaybı bir LED aydınlatma sisteminin en büyük kaybı olarak karşımıza çıkmaktadır. LED aydınlatma sistemi tasarımcıları, ısıyı sistemden uzaklaştırmak üzere pasif veya aktif soğutma sistemleri kullanarak verim kaybına razı olmaktadırlar. Oysa ısı bir enerji türüdür ve bu enerjinin tekrar kullanılmasına imkan tanıyan bir sistem tasarlanarak verimlilik arttırılabilir. Bu çalışmada özel bir elektronik devre ve Termoelektrik Jeneratörler aracılığıyla LED aydınlatma sisteminde kaybolan ısı enerjisini, yine LED aydınlatma sistemi tarafından tekrar kullanılabilir forma dönüştürerek verimliliğin artması için uygulamalar yapılmıştır.

Increasing Energy Efficiency with Thermoelectric Generator Application in LED Lighting Systems Efficiency is the ratio of available power output to total input power. Increasing the efficiency of a system is possible by reducing the losses of the system. In LED lighting systems, the energy given to LEDs is spread to the environment as light and heat and heat loss is the biggest loss of an LED lighting system. LED lighting system designers are willing to pass through active or passive cooling systems to remove heat from the system. However, heat is a type of energy, and it can be improved by designing a system that allows it to be reused. In this study, applications were made to increase efficiency by converting the lost heat energy in LED lighting system to a reusable form by using a special electronic circuit and thermoelectric generators.
Increasing energy efficiency with thermoelectric generator application in led lighting systems
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği