SOSYAL MEDYA YA DA ANLIK İLETİŞİMİN SOSYOLOJİSİ - Gültekın, Metın (My University, 2019)
Bu çalışma, sosyal medya araçlarının sağladığı karşılıklılık ilişkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır.Sosyal medya modern iletişim araçlarının en son versiyonudur. Öteki iletişim araçları, kitle iletişim aracı olarakbilinmektedir. Kitle iletişim araçları bir merkezden çok geniş toplumsal hedeflere (kitleye) doğru enformasyonyaymaktadır. Modern toplum da yapısı gereği belli siyasal, ekonomik, kültürel iktidar odaklarına dayalı güçmerkezli bir toplumdur. Oysa sosyal medya karşılıklı ve anlık iletişim olanağı sunan farklı bir işleyiş düzleminesahiptir. Dolayısıyla kendine özgü ilişki biçimleri yaratarak modern tek yönlü ilişki kalıplarını bozacaktır.Sosyal medya veya anlık iletişim, kendi işleyiş doğasından beklendiği üzere ağ tabanlı bir sosyal sistem veben-odaklı bir birey tipi üretecektir. Bu, şeffaf bir ileti toplumudur. Yeni sistemde toplumun tarihsel, felsefi,siyasal, kurumsal ve kültürel derinlikleri çökecektir.
Keywords: İletişim; Sosyoloji