Keban barajı gölü'ndeki tatlı su midyesi unio elongatulus eucirrus ( Bourguignat,1860)'da ağır metallerin araştırılması - Şeker, Engin; Koprucu, Kenan; Ural, Mesut; Gür, Faruk; Sarıeyyüpoğlu, Mustafa (My University, 1999)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü Koçkale bölgesinden toplanan latlısü midyesinin (U. elongatulııs eucirnıs) yumuşak dokuları ağır metaller (As, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Mo, Ni, Pb ve Zn) yönünden incelendi. v Atomik absorbsiyon spektrol'otometresi ile yapılan analiz sonuçlarına göre; As, Cd, Co, Hg, Mo, Ni ve Pb spektrofotometrenin 0.001 ppm tayin sınırları arasında belirlenemedi. Tatİısu midyesi yumuşak dokularında Fe, Mn, Zn birikiminin su ürünleri ağır metal kabul edilebilir değerleri üzerinde olduğu görüldü. Midye yumuşak dokularında Fe, Mn ve Zn ağır metal birikim düzeylerinin normal değerlerin üzerinde çıkmasının nedeni ise, midye örneklerinin toplandığı bölgenin şehir kanalizasyonu arıtma tesisine yakın olmasından kaynaklanabileceği kanaatine varıldı.
Keywords: Türkiye; su kirliliği; kimyasal analizler; Keban Baraj Gölü; midye; ağır metaller; birikim; Elazığ; kabuklu su ürünleri; tatlısu balıkları; atık su; Unio elongatulus eucirrus