ELAZIĞ ŞEHİR KANALİZASYONUNUN KEBAN BARAJ GÖLÜ?NE DÖKÜLDÜĞÜ BÖLGEDEN YAKALANAN BALIKLARDA STREPTOKOKUSLARIN ARAŞTIRILMASI - KAN, NECDET İLKER (Fırat Üniveristesi, 2006)
ELAZIĞ ŞEHİR KANALİZASYONUNUN KEBAN BARAJ GÖLÜ'NE DÖKÜLDÜĞÜBÖLGEDEN YAKALANAN BALIKLARDA STREPTOKOKUS' LARIN ARAŞTIRILMASIYüksek Lisans TezNecdet İlker KANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüSu Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı2006, Sayfa: 42Bu çalışmada; Elazığ şehir kanalizasyonunun Haringet çayına karıştıktan sonra Keban barajgölüne döküldüğü bölgeden yakalanan 127 adet farklı balık mikrobiyolojik olarak incelenerekStreptokokus'lar araştırıldı. Bu balıkların karaciğer, bağırsak ve solungaçlarından Todd-Hewitt brothve Columbia agar besiyerlerine ekimler yapıldı. Toplam 83 izolatın 30 (% 36,1) adetinin gram pozitifkok olduğu belirlendi. Elde edilen gram pozitif koklara katalaz, hemoliz, safrada üreme, % 6,5NaCl'lu besiyerinde üreme ve karbonhidrat fermantasyon testleri uygulandı.Buna göre Keban Baraj Gölü Koçkale bölgesinden avlanan 127 adet balıktan 83mikroorganizma izolasyonu yapıldı. Bunlardan 5 (% 3.9)' inin Streptococcus faecalis olarakidentifikasyonu gerçekleştirildi.İzole edilen bu bakterinin balıklarda hastalık oluşturmasının yanısıra; insanlarda daendokardit, idrar yolları enfeksiyonları, intra abdominal apseler, yara ve dekübitus enfeksiyonları,nadiren menenjit, pnömoni ve septisemi gibi hastalıklara neden olduğu dikkate alındığında bu etkeninKoçkale bölgesindeki diğer balıklar, su canlıları ile çevre ve insan sağlığı açısından önemli olduğugörülmüştür.Anahtar kelimeler: Streptococcus faecalis, balık, kültür yöntemiV
Investigation of streptococci in fish caught from region of elaziğ city sewage discharged into keban dam lake
Keywords: Su Ürünleri