UZUN KEMİK KIRIKLARINDA MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ TEDAVİ SONUÇLARIMIZ - ERSÖZ, GALİP (Fırat Üniveristesi, 2012)
Kırık tedavisinin değişmez unsuru, kırık parçalarının tespit edilmesidir. Travma sonucunda sadece kemik kırılmakla kalmaz, beraberinde çevre yumuşak dokulardaki birçok yapıda da hasar oluşur. Yumuşak doku hasarını azaltmak ve kırık biyolojisine duyulan özen günümüzde kırık tedavisinde yeni bir çağ başlattı; Minimal invaziv yöntemle biyolojik içten tespit çağı. Minimal invaziv yöntem, özellikle çok parçalı diafizer ve metafizer kırıklar için önerilmektedir.Bu çalışmada, Haziran 2010-Ağustos 2012 yılları arasında başvuran ve femur, tibia ve humerus gibi uzun kemik kırığı nedeniyle minimal invaziv yöntem kullanılarak plak vida ile osteosentez yapılan 41 hasta değerlendirmeye alındı. Hastaların; yaş, kırık oluşma nedenleri, kırık bölgeleri, kırık bölgesine göre ameliyat teknikleri, hastanede kalış süreleri, kaynama süreleri ve eklem hareket genişlikleri (ROM) değerlendirildi.Değerlendirilen toplam 41 hastanın, 23'ü (%56) erkek, 18'i (%44) kadın idi. Ortalama yaş 47.5 ve takip süresi ortalama 13 ay idi. Olgularımızdan otuz ikisi kapalı kırık, dördü tip-1 açık, ikisi tip-2 açık ve üçü tip-3 açık kırık olarak değerlendirildi. Kırık oluş nedenleri; trafik kazası, yüksekten düşme, basit düşme, ateşli silah yaralanması ve direk travma idi.Sonuç olarak, tatminkar iyileşme zamanı ve mükemmel fonksiyonel sonuçlar ile minimal invaziv kesi ile cerrahi girişim, diafizer ve metafizer kırıkların tespitinde güvenli, etkili ve açık cerrahiye alternatif bir cerrahi yöntem olduğu kanaatindeyiz.Anahtar Kelimeler: Kırık, kırık tespiti, minimal invaziv cerrahi.

Component literal in the treatment of bone fracture is fixation of the fragmented bone. As a result of trauma, not only bone fracture occurs, but also with the surrounding soft tissue structures would be damaged. Today, reducing the effects of the trauma to soft tissue, and increasing to care of the fracture, has launched a new era for the treatment of fractured bone; this is biological internal fixation by the minimally invasive technique. Minimally invasive technique is particularly recommended for diaphysis and metaphysis fractures consisting several pieces.In this study, 41 patients were included who admitted for the femur, tibia, and humerus fractures of long bones, since June 2010-August 2012, and treated with minimally invasive osteosynthesis with plate and screws. These patients are evaluated by ages, causes of fracture, fractured bone in which body side, surgery methods according to fracture in which part of the body, durations of stay in the hospital, bone-bonding periods and range of motions (ROM).Totally 41 patients evaluated, 23 (56%) were male and 18 (44%) were female. Average age was 47.5 and average length of follow up was 13 months. Thirty-two cases were evaluated as closed fractures, four were open type 1, two were open type 2 and three were open type 3 fractures. Causes of fractures were traffic accidents, fall from height, simply falling, firearm injuries and direct trauma.As a result, the fixation of diaphyseal and metaphyseal fractures with minimally invasive surgical incisions were concluded that had better recovery time, excellent functional results, and the safe and effective alternative of the open surgery.Keywords: Fracture, fixation of fracture, minimally invasive surgery.?
The minimally invasive surgical treatment results of long bone fractures
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji