HACI BEKTAŞ-I VELİ'YE GÖRE "İNSAN" KAVRAMI - ACAR, GÖZDE ETİK (Fırat Üniveristesi, 2018)
Hacı Bektaş-ı Veli ile ilgili birçok çalışma yapılmış ve yapılmaya da devam edilecektir. Ancak biz bu çalışmamızda Hacı Bektaş-ı Veli'nin akıllı ve ahlaklı bir varlık olarak insana bakışını ele aldık ve insanın yaratılışına dair felsefi bir bakış açısı yakalamaya çalıştık. Hacı Bektaş-ı Veli'nin insana bakışını ele aldığımız bu çalışmamız iki bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümünde insan, beden ve nefsin tanımı, insan bedeni ve evren arasındaki ilişki ele alınmıştır. Ayrıca Hacı Bektaş-ı Veli'nin dört kapı kırk makam anlayışının evrenin yaratışında etkin olan dört temel unsurla ilişkisine değinilmiştir. İkinci bölümde insanın hem akıllı hem ahlaki olması bakımında özelliklerine değinilmiş ve bu konuda Hacı Bektaş-ı Veli'nin başta Makalat olmak üzere günümüze ulaşan eserleri incelenmiş ve bu doğrultuda insana düşen ödevler ele alınmıştır.

Many studies have been done and will continue to be done about Hacı Bektas Veli but in this study we took the view of man Hacı Bektas Veli and a moral entity and a philosophical view of human creation. This work, in which human beings are addressed, comes in two parts. In the first chapter, the definition of the human body and nafs, the relationship between the human body and the universe are dealt with. Than Hacı Bektas Veli'smentions four parentheses of the fourteen-door parenthood in relation on the four basic elements that are effective in the creation of the unıverse. In the second section, human beings are considered to be both intelligent and moral and in this subject, the works of Hacı Bektas veli's, which reached to the day to day, especially Makalat and the tasks that are considered to be human
In Hacı Bektas-i Veli "Human" concept
Keywords: Din