SİKLOBÜTAN HALKALI TİYOSEMİKARBAZON TÜREVİ YENİ SCHİFF BAZLARININ TAVŞANLARIN ANTİOKSİDAN VİTAMİNLER İLE YAĞ ASİTLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - SARI, AYSEL (Fırat Üniveristesi, 2003)
Doktora Tezi SİKLOBÜTAN HALKALI TİYOSEMİKARBAZON TÜREVİ YENİ SCHİFF BAZLARININ TAVŞANLARIN ANTİOKSİDAN VİTAMİNLER İLE YAĞ ASİTLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Aysel SARI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 54 Bu çalışmada, Yeni Zelanda türü 125 tavşan kullanıldı. Tiyosemikarbazon türevi ihtiva eden Schiff bazılarının (l-(l-mesitil-l-metilsiklobütan-3-il)-2-suksinimido etanon tiyosemikarbazon, l-(l-fenil-l-metilsiklobütan-3-il)-2-suksinimido etanon tiyosemikarbazon, 1- (l-mesitil-l-metilsiklobütan-3-il)-2-ftalimido etanon tiyosemikarbazon, l-(l-fenil-l- metilsiklobütan-3-il)-2-ftalimido etanon tiyosemikarbazon. Bu maddeler tavşanların deri altodan enjekte edildi) etkisi tavşanların kan serumu, karaciğeri ve böbreğinde, lipid peroksidasyonunun derecesini gösteren MDA konsantrasyonu, antioksidan vitamin olan A, E, C vitaminleri düzeylerine ve tavşanın karaciğerindeki palmitik asit, stearik asit, oleik asit ve linolenik yağ asitleri düzeylerine etkisi araştırıldı. MDA, A, E, C vitamin düzeyleri HPLC ile yağ asitleri ise GC ile belirlendi. Kontrol ve gruplar arasındaki karşılaştırmalarda; serumda, A, E, C vitaminleri, karaciğerdeki MDA, A, E, C böbrekteki A, vitaminleri konsantrasyonlarının istatiksel olarak değiştiği (p<0,05), fakat serum MDA, böbrekteki C ve E vitaminleri, MDA konsantrasyonlarının değişmediği gözlendi. Yağ asitlerinden palmitik asitte (C16:0), stearik asitte (C18:0) ve linolenik asitte (C18:2) istatiksel olarak (p<0,05) değiştiği ama karaciğerdeki oleik asitte (C18:l) bir değişiklik gözlenmedi. Sonuç olarak kullanılan Tiyosemikarbazon türevi ihtiva eden Schiff bazılarının tavşanların kan serumunda A, E, C, karaciğerde A, E, C vitaminlerinde, MDA, böbrekte ise A, vitamininde kontrol grubu ile istatiksel bir değişiklik olduğu, karaciğer yağ asitlerinden palmitik (C16:0), stearik (C18:0) ve linolenik asit (C18:2) düzeylerini etkilediğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Tiyosemikarbazon, MDA, Antioksidan Vitaminler (A, E, C), Yağ asitleri, Tavşan, HPLC, GC. VI
Investigation of the effects thiosemicarbazone derivative schiff bases containing cyclobutane ring on antioxidant vitamines and fatty acids of rabbits
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry