TÜRK MASALLARININ MİLLÎ TİPİ: KELOĞLAN - Şimşek, Esma (Tuzla Belediyesi, 2017)
Bazı araştırmacılar tarafından “hayallerden ibaret bir tür” olarak düşünülen masallar, aslında gerçek hayatın sembollerle dışa vurumudur. Yaşamak zorunda olduklarımızla, yaşamak istediklerimizin sistemli bir şekilde anlatıldığı masallarda, arzu edilen dünya, sembolik bir dil ile ifade edilir. Bu bağlamda masallarda geçen tiplerin, renklerin, olayların, sayıların, canlı ve cansız varlıkların hemen hepsinin gerçek anlamları dışında bir de sembolik anlamlarının olduğu görülür. Bu yazıda, masalların önemli kahramanlarından biri olan “Keloğlan” tipi sembolik açıdan değerlendirilecektir. Çeşitli masallarda, gücün (padişahın) karşısında halkı temsil eden Keloğlan; Türk insanının zekâsını, aklını, başarısını, azmini, şansını ve saflığını da en güzel şekliyle kendi üzerinde toplayan, problemleri gülerek çözümleyen “hümorist” yapıya sahip bir tiptir. Bilindiği gibi, Türk dünyasında, “Keloğlan” tipine bağlı olarak anlatılan çok sayıda masal vardır. Yazıda, bunların tamamının incelenmesi makale boyutunu aşacağından konuya bir sınırlandırma getirerek, çoğunluğu Çukurova yöresinde anlatılan ve tarafımızdan derlenen “Keloğlan” masalları incelemeye esas alınmıştır.

Fairy tales, that considered by some researchers as '' some kind consisting of dreams '' , in fact , are the outpouring of real life with symbols. Told in a systematic way, and together with what we have to live through and of the things we want to live through, in these tales, the desirable world is expressed in a symbolic language. In this context, it is seen that the characters, the colors, the events, the numbers, almost all of the true meanings of animate and in inanimate beings, taking part in these tales, have a symbolic meaning out of their real ones. In this article, being one of the important types of these tales, Kaloghlan will be evaluated symbolically. In various stories, representing the people in the face of power (Sultan); and gathering the Turkish people's intelligence, mind, success, determination, luck and own purity on him in the best way; Kaloghlan has a '' humorist '' side who solves out problems by laughing at them. As is well known, in Turkish world, there are lots of stories told related to Kaloghlan. In the article, as all of these would exceed the size of the article examination, by introducing a restriction to the subject, '' Kaloghlan '' tales were based on review of which the majority is told in Cukurova region and compiled by us.
KALOGHLAN: THE NATIONAL TYPE OF TURKISH FAIRY TALES