TERFEZIA CLAVERYI CHATIN'İN BİYOKİMYASAL İÇERİĞİ, ANTİOKSİDAN VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİ'NİN ARAŞTIRILMASI - İNCİ, ŞULE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada; Elazığ ili Baskil ilçesi ve çevrelerinde doğal olarak yetişen Terfezia claveryi'nin besinsel içerikleri, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Terfezia claveryi'nin kuru madde oranı % 89.5975, ham kül oranı % 0.04129, ham yağ oranı % 0.03433, ham protein miktarı % 15.3125, organik madde içeriği % 83.477, enerji miktarı % 399.9889 kcal ve nem oranı ise % 10.4025 olarak saptanmıştır. Makro ve mikro element miktarları ise K 52.5 mg/kg, Na 560 mg/kg, Fe 2.7635 mg/kg, Zn 0.371 mg/kg, Ca 0.58 mg/kg olarak belirlenmiştir. Terfezia claveryi'nin total antioksidan seviyesi 1.1816 µmol/l ve total oksidan seviyesi 3.4506 µmol/l olarak tespit edilmiştir. Terfezia claveryi'nin total antioksidan seviyesinin çok iyi olmadığı bunun aksine total oksidan seviyesinin çok iyi olduğu saptanmıştır. Terfezia claveryi'nin yapılan çalışmalar sonucunda DNA koruyucu aktivitesi pBR322 plazmit DNA'sı kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır ve bunun sonucunda mantar türünün herhangi bir DNA koruyucu aktivitesinin olmadığı tespit edilmiştir. Terfezia claveryi'nin antimikrobiyal çalışması sonucunda mikroorganizmaların düşük konsantrasyonlar da bile etki gösterdiği görümüştür. Özellikle Terfezia claveryi'nin P.aeruginosa'ya karşı en yüksek antimikrobiyal etkiyi 0.07125 mg/ml konsantrasyonda gösterdiği belirlenmiştir. Anahtar kelime: Terfezia claveryi, besinsel içerik, antioksidan, DNA koruyucu, antimikrobiyal

SUMMARY THE INVESTIGATED OF ANTIOKSIDANT AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY, BIOCHEMICAL CONTENT OF TERFEZIA CLAVERYI CHATIN In this study; It was aimed to determine the nutritional contents, antioxidant and antimicrobial activities of T.claveryi naturally grown in the Baskil district of Elazığ province and its surroundings. The dry matter (89.59 %), crude ash (0.04%), crude oil (0.03%), crude protein c (15.31%), organic matter (83.47%), energy (399.98 kcal) and moisture (10.40%) were determined in Terfezia claveryi, respectively. The amounts of macro and micro elements were measured as K 52.5 mg / kg, Na 560 mg / kg, Fe 2.76 mg / kg, Zn 0.37 mg / kg and Ca 0.58 mg/kg. The total antioxidant level of Terfezia claveryi was 1.1816 ?mol / l and the total oxidant level was 3.4506 ?mol / l. The total antioxidant level of Terfezia claveryi is not very good, contrary to the fact that, it has been found that the level of total oxidant is very good. In the result of the studies of Terfezia claveryi, the DNA protective activity was studied to be determined by using the plasmid DNA pBR322, and it was determined that there was no DNA protective activity of the fungal strain. In the result of antimicrobial work of Terfezia claveryi, microorganisms have been shown to be effective even at low concentrations. In particular, it has been determined that Terfezia claveryi has the highest antimicrobial activity against P. aeruginosa at a concentration of 0.07125 mg / ml. Key words: Terfezia claveryi chatin, nutritional ingredients, antioxidant, DNA protective, antimicrobial
The investigated of antioksidant and antimicrobial activity, biochemical content of Terfezia Claveryi Chatin
Keywords: Biyoloji