MESANENİN ÜROTELYAL KARSİNOMLARININ TANI VE DERECELENDİRİLMESİNDE ALARİN VE ASPROSİNİN ROLÜNÜN ARAŞTIRILMASI - SARIKAYA, BURCU (Fırat Üniveristesi, 2020)
Tekrarlama ve ilerleme riski yüksek olan ürotelyal karsinom, tanı, tedavi ve takip açısından önemlidir. Erkeklerde daha sıktır. Her yaşta görülebilir, ancak ileri yaşlarda daha yaygındır. Tümör evresi ve histolojik derecesi tedaviyi yönlendiren en önemli prognostik parametrelerdir. Beraberinde displazi/ in situ karsinom varlığı, hastanın yaşı, ek hastalıkları da tedaviyi çeşitlendirmektedir. Galaninerjik sistemin yeni üyesi alarin, ekson 3' ün dışlanması sonucu galanin benzeri peptit (GALP) mesajcı ribonükleik asitin (mRNA) modifikasyonu ile 25 aminoasitten oluşmaktadır. Reseptörleri galanin reseptör grubundan olmasa da beslenme, termoregülasyon gibi etkileri galaninle benzerdir. Asprosin beyaz adipositlerden salınan bir glukojenik hormondur. Profibrillinin c-terminal bölünme ürünü olup, G protein- siklik adenozin monofosfat (cAMP)- protein kinaz A (PKA) yolu aracılığıyla glukoneogenezi uyarır. Çalışmamıza Ocak 2010 ile Mayıs 2018 tarihleri arasında ürotelyal karsinom tanılı pTa, pT1 ve pT2 evrelerinde 75 hasta ile herhangi bir lezyon saptanmayan 25 hasta dahil edildi. Hastaların evreleri ile alarin ve asprosin arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi. İmmünohistokimyasal değerlendirmeler sonucunda kontrol grubuyla kıyaslandığında alarin immünreaktivitesi; pTa (p<0,001), pT1 (p<0,001) ve pT2 (p<0,001) gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalmış bulundu. Tümör evresi ile alarin arasında bir ilişki görülmedi. Kontrol grubuyla kıyaslandığında asprosin immünreaktivitesi; pTa (p<0,001), pT1 (p<0,001) ve pT2 (p<0,001) gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalmış olmakla birlikte pTa grubu ile kıyaslandığında pT1 (p=0,002) ve pT2 (p=0,028) gruplarında asprosin immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalma gözlenirken, pT1 ve pT2 grupları arasında bir ilişki izlenmedi (p=0,834). Bu çalışmada enerji metabolizmasında rol alan alarin ve asprosinin, ürotelyal karsinom evre ve derecelendirmesinde ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Anahtan Kelimeler: Mesane, Ürotelyal Karsinom, Alarin, Asprosin

Urothelial carcinoma, which has high risk of recurrence and progression, is important for diagnosis, treatment and follow-up. It's more common in men and older ages. Tumor stage and histological grade are important parameters that guide treatment. Alarin, novel member of galaninergic system, consists of 25 aminoacids by modification of GALP mRNA as result of exclusion of exon 3. Although receptors aren't from group of galanin receptors, its some effects are similar to galanin. Asprosin is glucogenic hormone released from white adipocytes. C-terminal cleavage product of profibrillin, stimulates gluconeogenesis by G protein- cAMP- PKA pathway. Between January 2010- May 2018, 75 patients who were diagnosed with urothelial carcinoma in pTa, pT1 and pT2 stages and 25 patients without any lesions were included in our study. The relationship between patients' stages and alarin and asprosin was evaluated statistically. Alarin immunoreactivity compared to control group as result of immunohistochemical evaluations; it's statistically significantly decreased in pTa (p <0.001), pT1 (p <0.001) and pT2 (p <0.001) groups. However, no relation could be demonstrated between tumor stage and alarin. Compared to control group, asprosine immunoreactivity; although it's statistically significantly decreased in pTa (p <0.001), pT1 (p <0.001) and pT2 (p <0.001) groups, it's statistically significant asprosin immunoreactivity in pT1 (p = 0.002) and pT2 (p = 0.028) groups. While significant decrease was observed, no relationship was observed between pT1 and pT2 groups (p = 0.834). In this study, it's aimed to investigate relationship between alarin and asprosin, which play role energy metabolism, with urothelial carcinoma stage and grading. Key Words: Bladder, Urothelial Carcinoma, Alarin, Asprosin
Investigation of the role of alarin and asprosin in the diagnosis and grading of urothelial carcinomas of bladder
Keywords: Patoloji