İLKÖĞRETİM OKULLARININ EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARINDAKİ MATERYAL İHTİYACININ BELİRLENMESİ - TURAN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi İlköğretim Okullarının Eğitim-Öğretim Ortamlarındaki Materyal İhtiyacının Belirlenmesi Mehmet TURAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 130 Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarının materyal ihtiyacı ile kullanılan materyallerin sınıf düzeyi ve programa uygunluk derecelerini, okul yöneticisi ve öğretmen görüşlerine dayalı olarak belirlemektir. Araştırma, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinde seçilen 14 ildeki ilköğretim okullarında görev yapan toplam 607 okul yöneticisi ve öğretmen üzerinde yürütülmüştür. Tarama modelindeki bu araştırmada veriler, anket yoluyla toplanmıştır. Araştırmaya katılanların kişisel bilgileri ve okullarındaki materyallerin mevcut durumuna ilişkin bilgilerin analizinde frekans ve yüzde kullanılmıştır. Öğretim materyallerinin mevcut durumlarına yönelik bölgesel farklılıkların olup olmadığı ki kare testi ile test edilmiştir. Okul yöneticisi ve öğretmenlerin öğretim materyallerinin ihtiyacına ilişkin görüşlerinin analizinde aritmetik ortalama kullanılmış ve bu görüşler arasında mesleki görev, kıdem ve mezun olunan okul türüne farklılık olup olmadığım anlamak üzerede "t" ve "F" testi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre; öğretim materyallerinin ilköğretim okullarının çoğunda (% 80 civarı) mevcut olduğu, ancak ihtiyaç karşılar yeterlikte olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca öğretim materyalleri açısından en zayıf okulların Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde okullar olduğu saptanmıştır. Öğretim materyalleri, genelde öğretmenler tarafından sınıf düzeyine ve programa uygun bulunmuştur. Okul yöneticilerinin öğretmenlere göre öğretim materyallerini okullarında daha fazla ihtiyaç olarak görmesi, araştırmanın bir diğer bulgusudur. Benzer şekilde, kıdemli öğretmenlerin, yeni öğretmenlere göre ve Eğitim Yüksek Okulu mezunu öğretmenlerin de Eğitim Fakültesi ve dışı mezun öğretmenlere göre öğretim materyallerini daha fazla ihtiyaç olarak gördükleri tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Öğretim materyalleri, eğitim araç-gereçleri, öğrenme-öğretme ortamları

IV ABSTRACT Master's Thesis Determining Material Need of Elementary Schools in Teaching-Learning Environment Mehmet TURAN Department of Educational Sciences Institute of Social Sciences University of Fırat 2002, Pages: 130 The aim of this study is to determine the material need and the suitability of teaching materials used in elementary schools to the level of education grade, and to the education. The current study was carried out on a total of 607 school principals and teachers of 14 provinces within seven geographical region of Turkey. The data of the study were collected with a questionnaire. Personal data of teachers contributed the present study and current conditions of teaching materials in schools surveyed were statistically analyzed by using frequency and percent. Effect of geographical region on the conditions of educational material was tested by Ki square test. Evaluations of school principals and teachers on educational material needs were analyzed by using arithmetic mean and effect in professional duty, seniority and university graduated were analyzed by using 't' and 'F' statistical tests. Results of indicated the educational materials available in most of the elementary schools (about 80%) was found insufficient. In addition, most schools having in cufficient educational materials were determined to be in the east and southeast Anatolia. In general, educational materials were found to be adequate by teachers. Another finding of the study was that school principals were more motivated to request more teaching materials to their school than the teachers working in those schools. Similarly, senior teachers, as compared to junior teachers, and teachers graduated from higher education schools, as compared to those graduated from faculties of education and from faculty of education were more tended to request additional teaching materials to their schools. Key words: Educational materials, Instructional materials, Teaching-Learning environment
Determining material need of elementary schools in teaching learning environment
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training