FANTASTİK ANİMASYON SİNEMASINA TEMELLENEN SİNEMA TARTIŞMALARI - Tekin, Elvan (My University, 2019)
Fantastiğin kavramsal olarak değerlendirilmesi ister edebi olarak irdelenmeye çalışılsın, istererken dönem pratiklerinin getirdiği kimi uygulamalarla açıklansın her iki durumda da fantastikmeselesi oldukça ciddi bir hayal kurma durumudur. Sınırları olmayan bir imgesel görüngüleralanı sunar ve bu sınırsızlık hali kişiye kalıplar altına alınamayan hazlar yaşatır. Fantastik ilefarklı alanlara, dünyalara geçme isteği; kişinin kaçış, özgürlük, bağımsızlık gibi ihtiyaç duyduğukavramları kısa süreli de olsa sağlar. Fantastiği salt bir kavram olarak animasyon sinemasınakonumlandırmak doğru değildir. Bu noktada fantastiğin ilişkili olduğu tartışmaları gündemegetirerek, fantastik animasyon sineması bağlantılı filmlerde yer alış şeklini incelemek gerekir.Fantastiğin gerçeklikle, mitsel anlatılarla, cinsiyet algılamalarındaki farklı yaklaşımlarıyla,bilimkurgu ve edebiyat alanıyla iç içe geçtiği tartışmalar konuyu içselleştirmek adına önemlidir.Literatür taraması ve betimsel analiz yöntemiyle oluşturulan bu araştırmayla birlikte, fantastikanimasyon sinemasına temellenen tartışmalar, fantastik animasyon alanındaki örneklerinyansıttıkları duygunun sinema izleyicisinde ne tür bir özdeşleşme yarattığı gösterilmiştir.Araştırma, fantastik animasyon filmlerin daha iyi anlaşılması ve yorumlanması adına önemlidir.
Keywords: Film; Radyo; Televizyon; Edebiyat; Sanat