Tavuk-horoz (Gallus domesticus), ördek (Anas domestica) ve güvercinlerde (Columba livia) sternum üzerinde karşılaştırmalı anatomik incelemeler - Özkan, Ender Z. (My University, 1996)
Bu çalışmada yüzücü (ördek), yürüyücü (tavuk) ve uçan (güvercin) kanatlıların sternum'lan incelendi, büyüklük ve şekil bakımından önemli bazı farklılıklar görüldü. Proc. craniolateralis incelenen her Uç türde de bulunmaktaydı. Trabecula lateralis yalnız tavuk ve güvercinlerde gözlendi. Güvercinlerde stemum'un caudal bölümünde görülen fenestra medialis tavuk ve ördeklerde bulunmamaktaydı. Güvercinlerde crista sterni incelenen tüm kanatlılar içinde en fazla yüksekliğe sahipti. Osteometrik ölçümlerde, erkek kanatlıların sternumları dişilerinkinden daha büyük bulundu.
Keywords: Anatomi; tavuk; güvercin; ördek; kümes hayvanları; göğüs kemiği