VARİKOSELLİ İNFERTİL ERKEKLERİN CERRAHİ TEDAVİSİNDE YÜKSEK LİGASYON İLE MİKROCERRAHİ YÜKSEK İNGUİNAL VARİKOSELEKTOMİ SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - GEÇİT, İLHAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışmada yüksek ligasyon ve mikrocerrahi yüksek inguinal varikoselektomi uygulanan hastalar arasındaki sperm parametreleri, komplikasyonları, gebelik ve nüks oranları karşılaştın Imıştır. Ayrıntılı anamnez, fizik muayene ve Doppler ultrasonografi ile varikoseli saptanarak prospektif olarak randomize edilen 100 hasta çalışmaya alındı. Hastaların 36'sına sol yüksek ligasyon, 32'sine sol mikrocerrahi yüksek inguinal varikoselektomi (MYİV), 14'üne bilateral yüksek ligasyon ve 18'ine bilateral MYİV uygulandı. Postoperatif bir yıl sonraki semen paremetreleri karşılaştırıldığında unilateral gruplarda sperm sayısı artışı arasında istatistiki farklılık bulunmazken, MYİV yapılan gruplarda, yüksek ligasyon gruplarına göre sperm motilitesindeki artış daha fazladır. (p=Unilateral grupta 0.02, Bilateral grupta 0.006). Unilateral (% 29) ve bilateral (% 41) MYİV gruplarında, yüksek ligasyon gruplarına göre unilateral (% 27), bilateral (% 36) daha yüksek gebelik oranları saptanmasına rağmen bu fark istatistiki olarak anlamlı değildir. (p= unilateral grupta 0.16, bilateral grupta 0.32). Unilateral (%5) ve bilateral MYİV (%5) uygulanan gruplarda rekürrens oranları, yüksek ligasyon gruplarına göre (unilateral %38, bilateral %35) çok anlamlı derecede daha düşüktür (p=0.002). Postoperatif hidrosel oranları karşılaştırıldığında unilateral gruplardan yüksek ligasyonda % 11, MYİV'de % 3 (p=0.04) hidrosel saptandı. Bilateral gruplardan yüksek ligasyonda % 14 hidrosel saptanırken MYİV'de %1 1 hidrosel saptandı (p=0.3). Mikrocerrahi yüksek inguinal varikoselektomi, sperm sayı ve motilitede anlamlı artışla, düşük nüks ve komplikasyon, yüksek gebelik oranlarıyla daha güvenli, tercih edilen bir yöntemdir.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology