ELAZIĞ, SAMSUN, SİVAS, TOKAT VE YOZGAT İLLERİNDEKİ SIĞIR VE KOYUNLARDA KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ VİRÜS ENFEKSİYONUNUN SEROPREVALANSININ ARAŞTIRILMASI - KIRBAŞ, AKIN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada, Elazığ, Samsun, Sivas, Tokat ve Yozgat illerindeki sığır ve koyunlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateş Virüs (KKKAV) enfeksiyonunun seroprevalansının araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada her ilden 20 sığır ve 20 koyun olacak şekilde toplam100 sığır ve 100 koyun kullanılmıştır.Tüm hayvanların sistematik klinik muayeneleri yapıldıktan sonra, serolojik ve biyokimyasal muayeneler için hayvanların vena jugularislerinden antikoagulantsız vakumlu tüplere kan örnekleri alınmıştırBiyokimyasal analizler otoanalizatörde ticari kitler kullanılarak, serolojik incelemeler ise Capture IgG ELISA yöntemiyle yapılmıştır.İstatistiksel analizler SPSS 11,5 windows programında yapılmıştır. Gruplar arasındaki farkın önemliliği bağımsız iki örnekli t testi ile belirlenmiştir.ELISA analizleri sonucunda, 100 sığırın 17'sinin seropozitif (%17), 83'ünün seronegatif (%83), koyunlarda ise, 100 koyunun 37'si seropozitif (%37), 63'ünün seronegatif (%63) olduğu tespit edilmiştir.Klinik parametrelerde, hem sığır hem de koyunlarda seropozitif gruplardaki hayvanların vücut sıcaklıkları, solunum ve kalp frekansları ve rumen hareketi sayılarının ortalama değerleri ile seronegatif gruptakilerin ortalama değerleri arasında istatistikî olarak farkın önemsiz olduğu (p>0,05) belirlenmiştir.Biyokimyasal parametrelerde ise, hem sığır hem de koyunlarda seropozitif gruplardaki hayvanların serum ALT, AST, GGT ve TBİL düzeylerinin ortalama değerleri ile seronegatif gruptakilerin ortalama değerleri arasında istatistiksel olarak farkın önemli (p>0,05) olmadığı gözlenmiştir.Sonuç olarak; bu çalışmada KKKAV enfeksiyonunun sığırlardaki seroprevalansı %17, koyunlarda da %37 olarak saptanmıştır. Bununla beraber ülkemizde evcil çiftlik hayvanlarının KKKAV enfeksiyonunun epidemiyolojisinde ve bulaşmasındaki rollerinin araştırılması ile ilgili geniş kapsamlı çalışmaların yapılmasının gerekliliği kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Sığır, Koyun, KKKAV, ELISA, Seroprevalans

The aim of this study was to investigate the seroprevalance of Crimean-Congo Haemorrhagic Fever Virus (CCHFV) infection in the cattle and sheep in Elazig, Samsun, Sivas, Tokat and Yozgat provincesIn the study, a total of 100 cattle and 100 sheep, 20 cattle and 20 sheep from each province were used.Following systematic clinical examination of all the animals, their blood samples were obtained from a jugular vein into the vacummed and nonanticoagulant tubes for serologic and biochemical analysesBiochemical analysis was conducted with an autoanalyzer using commercial kits and serologic analysis with Capture IgG ELISA method.Statistical analysis was performed with SPSS for Windows (version 11,5). The differences between the groups were evaluated with independent pair t-test.From ELISA analysis, 17 cattle (17 %) and 37 sheep (37%) each out of 100 were detected as seropositive and the remaining 83 cattle (83%) and 63 sheep (63%) were seronegative.When the clinical parameters were evaluated, it was found that mean values of body temperature, respiratory, pulsation and rumen contraction rates in both seropositive cattle and sheep were not different statistically (p>0,05) as compared to those of the seronegative cattle and sheep.Considering biochemical parameters, mean values of serum ALT, AST, GGT and TBIL levels in both seropositive cattle and sheep were also determined to be statistically insignificant (p>0,05) in comparison with those of the seronegative cattle and sheep.In conclusion, the present study determined the seroprevalance of CCHFV infection as 17% in the cattle and 37% in the sheep. Nevertheless, the present study suggests that a broader studies are required to be performed on the role of CCHFV infection with regard to its epidemiology and transmission in domesticated farm animal of this country.Key Words: Cattle, Sheep, CCHFV, ELISA, Seroprevalance
Investigation seroprevalance of crimean-congo haemorrhagic fever virus infection in the cattle and sheep in Elazig, Samsun, Sivas, Tokat And Yozgat provinces
Keywords: Veteriner Hekimliği