GENETİK ALGORİTMALARDA IRAKSAMA VE YEREL ÇÖZÜMDE KALMA PROBLEMLERİNİN GİDERİLMESİ - KARCI, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışmada başlangıç populasyonunu üretmek için bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntemin önerilme amacı ise genetik algoritmaların global çözümden ıraksayarak yerel çözümde kalma problemini gidermektir. Bu yöntemde başlangıç populasyonu üretilme yöntemini tamamen gelişigüzel olmaktansa, kısmen gelişigüzel hale getirip bu iki problemin giderilmesi hedeflenmiştir. Bu şekilde üretilen populasyona Düzenli Populasyon adı verildi. Yapılan uygulamalarda düzenli populasyonunun prematüre çözümler verme ihtimali vardır. Prematüre çözümler problemim gidermek için düzenli populasyon için mutasyon, çaprazlama ve seçme operatörleri tekrar tanımlanmıştır. Düzenli populasyonun yapısından faydalanılarak adalı düzenli populasyon tanımı yapıldı ve aynı fonksiyonlara uygulandı. İterasyon bakımından gelişigüzel ve düzenli populasyonun kötü olduğu durumda adalı düzenli populasyon çok daha kısa sürede çözüme ulaştı. Düzenli Populasyonun özellikleri: 1) Çeşitlilik vardır, 2) Nesiller arasında lineer bağımlılık yoktur, 3) Yerel çözümde kalmaz, 4) Global çözümden uzaklaşmaz, 5) Çeşitliliği arttırmaktadır, 6) Adalı populasyona dönüştürüldüğünde daha iyi sonuçlar vermektedir, 7) Başlangıç populasyonunda bütün kromozomların aynı olma olasılığı sıfırdır, 8) Adalar arasında kromozomların başlangıçta aynı olma olasılığı sıfırdır, 9) başlangıç populasyonu çözüm uzayının medyanına göre simetrik bir populasyondur, 10) çözüm uzayın medyanına göre simetrik bir populasyondur, 11) düzgün bir populasyondur. Anahtar Kelimeler: Evrimsel Hesaplama, Genetik Algoritmalar, Gelişigüzel Başlangıç Populasyonu, Şema Teorisi. vnı
Removing diversing and trapping in local solution problems in genetic algorithms
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering