YAHYA KEMÂL BEYATLI'NIN ?KENDİ GÖK KUBBEMİZ? VE ?ESKİ ŞİİRİN RÜZGÂRIYLA? ADLI ŞİİR KİTAPLARINDAKİ ŞİİRLERİN DİL SAPMALARI AÇISINDAN İNCELENMESİ - AKBEY, BİLAL (Fırat Üniveristesi, 2008)
Dil bilim alanında ülkemizde yapılan çalışmalar hızlı bir gelişim göstermektedir. 1970'ten sonra dil bilim ve yazın inceleme alanlarının araştırılmaya başlanması şiir dilinin şairler tarafından ne denli farklı kullanıldığını bizlere göstermiştir. Şairler şiir dilini yerleşik dil bilgisi kurallarına aykırı kullanarak şiir dilinde sapmaları oluşturmuşlardır.Hazırlanan bu çalışmada Yahya Kemâl Beyatlı'nın şiir kitaplarındaki dil sapmalarını göstermek amaçlanmıştır. Yahya Kemâl millî bir şiir dili oluşturmaya çalışırken şiir dilinde değiştirimlere gitmiş ve dil sapmalarını oluşturmuştur.İncelemede ilk olarak şiir dili ve şiir dilindeki sapmalarla ilgili teorik bilgiler verildi. Daha sonra ise Yahya Kemâl'in şiirlerinde görülen dil sapmaları tespit edildi. Bu sebeple Yahya Kemâl'e ait ? Kendi Gök Kubbemiz ve Eski Şiirin Rüzgârıyla ? isimli şiir kitapları, şairin şiirlerindeki dil sapmalarını gösterebilmek açısından seçilmiş ve kullanılmıştır.Anahtar Sözcükler: Şiir dili, şiir dilinde sapma, sapma türleri, Yahya Kemâl.

Working in area of philology evidence fastly evolution in our country. After than 1970, observing of areas that philology and writing start searching; show our that use of different poem language of poets. Poets use different poems language of grammar rules later they create refractives in poems language.We aspire showing that refractives in Yahya Kemâl Beyatlı?s poems in preparing of working. When Yahya Kemâl works in creating deformation of national poems language, he creates refractives in poems language.Firstly in our observing we offer theoretical informations in poems language and about of refractives in poems. Later we go fixation refractives in Yahya Kemâl?s poems. This reason get in relation to Yahya Kemâl?s language refractives of his poems books which are named ?Kendi Gök Kubbemiz? and ?Eski Şiirin Rüzgarlarıyla?. Showing the refractives in poems with one graph.The Key Words: Poem Language, Poem Language Refractives, Kinds of Refractive, Yahya Kemâl?
Observing of poems language refractives of Yahya Kemâl Beyatli?s poems books which are named ?Eski Şiirin Rüzgarlariyla? and ?Kendi Gök Kubbemiz?
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı