VERİ KURTARMA YÖNTEMLERİNİN BAŞARIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - KARA, ŞAHİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Yaşadığımız çağ bilgi çağıdır. Bilgi çağının temelinde ise verilerin işlenmesi ve saklanması esasına dayanan bilgi teknolojileri yer almaktadır. Bilgisayar insan hayatının her alanına girmesiyle bilgi teknolojilerinin paralelinde bilginin artmasına neden olmuştur. İşleri kolaylaştırmak adına bilgisayarlar hangi alanda kullanılacaksa, o alana dair bilgilerin bilgisayarlara yüklenmesi ihtiyacı doğmuştur. Kişisel bilgisayarların ve mobil bilişim teknolojisinin olanca hızıyla yaygınlaşmasının yanında farklı ölçekte bilgisayar ağları ve dünya çapında internet göz önüne alındığında elektronik ortama aktarılan bilginin miktarı çok yüksek boyutlara ulaşmış ve bu durum artarak devam etmektedir. Bu kadar yüksek boyutlardaki bilgilerin saklanması ve kullanılabilmesi için veri depolama ortamlarına ihtiyaç vardır. Bu amaçla çok çeşitli veri depolama aygıtları geliştirilmiştir. Büyük veri bankalarından, küçük flash belleklere kadar kurumsal veya kişisel ihtiyaca göre çeşitli kapasitelerde depolama araçları geliştirilmiştir. Verilerin bu depolama araçlarında saklanması, beraberinde bir takım riskleri de getirmektedir. Ancak geliştirilen veri koruma teknolojileri ve kurtarma araçlarıyla bu risklerin düşürülmesi sağlanmaktadır. Bu tez çalışmasında, çeşitli nedenlerle hasara uğramış, silinmiş veya kaybolmuş verilerin depolama ortamlarından kurtarılması ile ilgili kullanılan yöntemlerin analizleri yapılmıştır. Elde edilen uygulama sonuçları neticesinde, veri kurtarma metotlarının birbirine kıyasla başarımları ortaya konulmuştur.Anahtar Kelimeler: Veri kurtarma, Bilgi güvenliği, Bilgisayar güvenliği, Adli bilişim.

The period we live is knowledge era. The basic of this era is the information technology which bases on the storing and processing. Now computer is all around the life. In the name of make the things esaier we need to load the datas to the computer in which area we use. Because of the fact that proliferation of personal computers and mobil information technology with worldwide internet and computer network the amount of information which transferred to electronic environment is on the very high level and incresingly continue so we need to data gathering system for storing and using datas. For this reason different storage devices have been enhanced. Modern techonology presents us too many advantages to make our life more comfortable andreduce work-time. On the other hand the storage of datas in digital environment have some risks. It is imposible to say there is no risk for any technology and protection method. But with the help of data protection techonology and rescue vehicle we aim to decrease. In this dissertation we focused on to save damaged,deleted, and mislaid datas from the storage medium and the methods we used.finally we examined the results and success.Keywords: Data recovery, Information security, Computer forensics.
Evaluation of the achievements of data recovery methods
Keywords: Bilim ve Teknoloji; Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol