Holştayn sığırlarda gebeliğin farklı dönemlerindeki plazma adrenalin, noradrrenalin ile vitamin A ve E düzeylerinin araştırılması - Kara, Haki; Karatas, Fikret; Servi, Kadir; Akar, Yaşar; Konar, Vahit (My University, 2001)
Bu çalışma holştayn sığırlarda gebelik boyunca adrenalin, noradrenalin, A ve E vitamini düzeylerinde olabilecek muhtemel değişiklikleri belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada farklı gebelik döneminde bulunan 30 adet sığır kullanıldı. Sığırlardan alınan kanların plazmaları çıkarılarak ölçümler Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (YBSK)'nde yapıldı. Gebe olmayan kontrol grubu hayvanlarda adrenalin, noradrenalin, A vitamini ve E vitamini düzeyleri sırasıyla 4.2 ng/ml, 27.0 ng/ml, 0.24 ug/ml ve 2.81 ug/ml olarak bulunurken, gebeliğin ilk aylarında bu değerlerin sırasıyla 13.4 ng/ml, 25.6 ng/ml, 0.27 (Jg/ml ve 2.76 Mg/ml olduğu gebeliğin ilerleyen dönemlerinde adrenalin ve noradrenalin düzeylerinde artış olurken, vitamin düzeylerinde tedrici bir azalmanın olduğu gözlendi. Gebeliğin son aylarında ise bu değerlerin sırasıyla 16.50 ng/ml, 40.13 ng/ml, 0.18 |ig/ml ve 2.56 ^g/rnl olarak tespit edildi. Bu sonuçlara göre gebelik döneminde adrenalin ve noradrenalin düzeylerinde önemli bir artış olduğu (PO.05), A ve E vitaminlerinde ise önemli bir azalma olduğu (P<0.05) sonucuna varıldı.
Keywords: HPLC; vitaminler; retinol; sığır; gebelik; gebelik süresi; Alacalı Sığır; kateşolaminler; epinefrin; norepinefrin