LENS ORİENTALİS (BOİSS) HAND-MAZZ. VE LENS NİGRİCANS (BİEB.) GODR'IN (FABACEAE) MORFOLOJİK VE SİTOLOJİK YÖNDEN KARŞILAŞTIRILMASI - GENÇ, HASAN (Fırat Üniveristesi, 1992)
Bu çalışmada yurdumuzdan toplanan lens orientals (Boiss.) Hand. Mazz. ve lens nigricans (Bieb.) God r 'in iç ve dış morfolojik ve sitolojik özellikleri incelenmiştir. L orientals örnekleri, Hazar Gölü karşısı tfaereus açıklığı, I. nigricans örnekleri Antalya Korkuteli arası Korkuteli 'ne 45 km. kala maki vejetasyonundan 1991 yılında toplanmıştır. Türler tek yıllık, otsu yapı gösterirler.; primer kök ve bundan çıkan 3ekonder köke sa hi pti r 1 e r. Gövde köşel i ya pı ya sa hi pti r. Yapraklar bileşik yaprak şekli ndedi r. Ya p ra kçı ki a rı n yüzeyleri basit örtü tüyleri yle kaplıdır. İç morfolojik özelliklerin tesbitinde, köksekonder yapı gösterirken, gövdeler primer otsu yapıdadır. Yapraklar amarillis tip stomalara 3ahip olup Arnfistomatiktir. Stomalar çoğunluk 3, nadiren 4 komşu hücre tarafından kuşatılmıştır. Yaprak epiderma hücrelerinin çeperleri fazlaca girintili çıkıntılıdır. Mezofil dorsiventral görünümdedir, t. orienta/is'te kutikula tabakası ince olmasına rağmen I. nigricens'Xa kalındır. Sitolojik incelemede, tohum örneklerinden çimlendirme yoluyla elde edilen kök uçlarında kromozom gözlemi için Feulgen boyama metodu ile ezme preparatlar yapılmıştır. Her bir türün kromozom sayısı ve morfolojisi ortaya konulmuş olup, kromozom sayılan her iki tür içinde 2n = 1 4 bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Mercimek, lens orientalis, lens nigricans, İç ve Dış Morfoloji, Kar yol o j i, Ka r yo ti p, K ro mozo m

In this study Internal and external morphological and cytological properties of Lens orientaiis and Lens nigricans collected from different areas vere examined. L. orientaiis and I. nigricans sem pi as were collected from open Qaercus woods near the Lake Hazar (Elazığ) and maeehic vejetation, 45 km. to Korkuteli between Antalya and Korkuteli in 1 991 respectively. Both species are annual and herbaceus plants which have primary and secondory roots. Stem has a quadrangle structure with compound leaves. The leaflet surfaces are covered by simple hair. While the roots are formed in secondory structure the storns are in primary herbaceuse structure. The Reaflets have amarllydous type of are usually surrounded by 3- and realy by dorsiventral appearence. While cuticula layer of L. orientalis is this leut it is thincker in L. nigricans. In cytological studies, the chromosomal studies were carried out by application of squash tec hi que and Feulgen stain method on the root tips of the seedings obtained by the germination of seeds which were collected from their original habitats. Finally chromosome morphologies of the both species were examined and their chromosome numbers were found 2n = 14. Key vords: Lentil, lens orientalis. Lens nigricans. Internal and External Morphology, Karyology, Karyotype, Chromosome
Keywords: Botanik; Botany