Demir eksikliği anemisinin tedavisinde oral ferros sülfat ve ferrik polimaltozun etkinliğinin karşılaştırılması - Elkıran, Tamer; Çelebi, Harika; Aygen, Bilge (My University, 2001)
Amaç: Demir eksikliği anemisi tedavisinde ferrik polimaltozun etkinliği tartışmalıdır. İki değerlikli demir tuzu (ferros sülfat) ile üç değerlikli demir hidroksi karbonhidrat kompleksinin (ferrik polimaltox) prospektif randomixe klinik bir çalışmada tedavi etkinliği ve yan etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Demir eksikliği anemi tanısı konulan 60 kadın olgu iki gruba ayrıldı. Altı hafta süreyle bir gruba 160 mg/gün ferros sülfat, diğer gruba ise 160 mg/gün ferrik polimaltox verildi. Tedavi öncesi ve sonrası hemoglobin, ortalama eritrosit hacmi, transferrin saturasyonu ve serum ferritin düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Tedavi sonrası hemoglobin, ferros sülfat kullanan grupta ferrik polimaltox kullanan gruba göre anlamlı olarak daha yüksek olmasına karşın iki grup arasında ortalama eritrosit hacmi, transferrin saturasyonu ve serum ferritin düzeylerinde farklılık tespit edilemedi. Sonuç: Ferros sülfat tedavisi, hemoglobini daha kısa sürede yükseltmiştir.
Keywords: İleriye dönük çalışma; Anemi; demir eksikliği; Ferrik bileşikler; Ferro bileşikleri; Rastgele kontrollü çalışmalar; Transferrin