İdari personelin demografik özellikleriyle iş tatmini ve mesleki motivasyon ilişkisi: Munzur Üniversitesi örneği - Balıbey, Mesut; Öndaş, Namık Kemal (My University, 2018)
Bu çalışmada; Munzur Üniversitesi’ndeki idari personelin mesleki motivasyonu ve iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkiler personelin sosyo-demografik özellikleriyle birlikte değerlendirilmiştir. Öncelikle ankete katılan idari personelin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş grupları, medeni durum, kadro pozisyonu ve üniversitede toplam çalışma süresi) değerlendirilmiştir. Ardından söz konusu personelin iş tatmin düzeyleri ile mesleki motivasyon düzeylerinin sosyo-demografik özellikler açısından anlamlı farklılıklar gösterip göstermediği %5 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Benzer biçimde, personelin iş tatmini ile mesleki motivasyon düzeyleri arasındaki korelasyon ilişkisi de değerlendirilmiştir. Çalışma bulguları; iş tatmini düzeyleri ile mesleki motivasyon düzeyleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir korelasyon ilişkisi söz konusu olduğunu göstermiştir. Sosyo-demografik özellikler açısından iş tatmini ve mesleki motivasyon (toplam) düzeyleri yaş gruplarına göre anlamlı farklılıklar göstermiş, üniversitede toplam çalışma süreleri iş tatmini üzerinde etkili olmuştur. Cinsiyetin mesleki motivasyon (dışsal) düzeyleri üzerinde etkisinin bulunduğu saptanmıştır. Son olarak mesleki motivasyonun (içsel-toplam) kadro pozisyonları açısından farklılık gösterdiği bulunmuştur.

In this study; the relationship between the professional motivation and job satisfaction levels of the administrative staff at Munzur University was evaluated together with the socio-demographic characteristics of the personnel. The distribution of the demographic characteristics (gender, age groups, marital status, personel cadre position and the total working time at the university) of the administrative staff participating in the survey were examined. It was also tested at 5% significance level whether the level of job satisfaction and professional motivation of the staff shows significant differences in terms of variables in the sociodemographic characteristics section, which is the first part of the questionnaire form. Similarly, the correlation between the job satisfaction of the staff and the level of professional motivation was also examined. The findings of the study indicate that there is a positive moderate correlation between job satisfaction levels and professional motivation levels. While socio-demographic characteristics indicated that job satisfaction and vocational motivation (total) levels were significantly different by age group, the total working times at university had an effect on job satisfaction.Finally, there was an effect on gender's professional motivation (external) levels, professional motivation (internal-total) differs in terms of personnel cadre positions.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: İş tatmini; Mesleki motivasyon; Job satisfaction; Professional motivation