Genç hastalarda osteoartrit ve aynı seansta lokal anestezili diz eklemi lavajı ile hyalüronik asit enjeksiyonu uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi, - Kılıç, B., Zekioğlu, A., Çatıkkaş, F., Yücel, A. S., (My University, 2014)
Osteoartrit (OA) kıkırdak dejenerasyonudur ve yaşamı olumsuz etkiler. Daha çok yaşlılarda görülen bu önemli sağlık sorununun gençlerde görülme sebepleri cinsiyet, ırk, kalıtım, obezite, travma, mekanik etkenler, kas güçsüzlüğü, östrojenin azalması ve beslenme yetersizliği olarak sayılabilir. Osteoartritte eklemin durumunu değerlendirmek için direkt grafiler kullanılır. Bu çalışmada; osteoartrite genel bakış ve 164 radiografik kellgren sınıflamasına göre stage 2 ve 3 olan hastalarda, aynı seansta lokal anesteziyle uygulanan diz eklemi lavajı ile hyalüronik asit enjeksiyonu sonrası 1 yıllık takibe göre; sadece eklem lavajı veya eklem içi hyalüronik asid uygulamalarına göre çok daha iyi sonuç veren 2 metodun beraber uygulanma sonuçları sunulmuştur.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Eklem Lavajı; Hyalüronik Asit; Osteoartrit