Kayma mod kontrol ile yükseltici tip aa_ da dönüştürücünün güç faktörü düzeltimi - Aslan, Muzaffer; Güldemir, Hanifi (My University, 2005)
Bu çalışmada yükseltici tip bir aa-da dönüştürücünün kayma mod kontrollü güç faktörü düzeltimi benzetimi gerçekleştirilmiştir. Bunun için kayma mod kontrol temel prensibi verilmiş, aa-da dönüştürücü anahtarlama elemanının durumuna göre sürekli durum analizi ile dinamik davranışı incelenmiştir. Bu incelemede, akım ile gerilim arasındaki güç faktörü ilişkileri verildikten sonra yükseltici tip aa-da dönüştürücünün kayma mod kontrollü güç faktörü düzeltimi için ifadeler türetilmiştir. Matlab paket programı kullanılarak benzetimi yapılmış ve benzetim sonuçları verilmiştir. Benzetim, değişik indüktans ve yük değerleri için yapılarak, bu parametrelerdeki değişimlerin etkisi incelenmiştir. Karşılaştırma amacıyla kayma mod kontrolör bir PI kontrolörle değiştirilip sonuçlar incelenmiş ve kayma mod kontrolörlü sistem cevabının Pl'a göre daha iyi olduğu benzetim sonuçlarından görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Enerji ve Yakıtlar