Sürdürülebilirlik ile İlgili Raporlara İlişkin Bir Araştırma - Kaya, Gamze Ayça (Manisa Celal Bayar University, 2026)
İklim değişikliği, küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi, karbon salınımı ve çevre kirliliği nedenleri ile sürdürülebilirlik konusu işletmeler için daha önemli bir konu haline gelmiştir. Ayrıca çoğu işletme tarafından sürdürülebilirlik raporlarının yayımlanması yaygınlaşmıştır. Bu araştırmanın amacı, BIST sürdürülebilirlik 25 endeksindeki işletmelerin sürdürülebilirlik ile ilgili raporlarını analiz etmektir. Araştırmada, içerik analizi kullanılmış ve sürdürülebilirlik ile ilgili raporlardan ulaşılan veriler Maxqda 24 programı ile analiz edilmiştir. Analizde elde edilen veriler, grafikler ve şekiller ile açıklanmış ve raporlarda, çevresel olarak enerji, ekonomik olarak vergi ve sosyal olarak eğitim kelimelerinin en fazla tekrarlandığı belirlenmiştir. Çevresel olarak karbon salınımı, ekonomik olarak marka yönetimi ve sosyal olarak çocuk işçiliği kelimeleri ise en az sıklıkla ifade edilmiştir. Sürdürülebilir kavramlar açısından raporlarda en fazla sürdürülebilir finansman ve kalkınma, en az ise sürdürülebilir risk ve fırsatlar kelimeleri tekrarlanmıştır. Raporlardaki sürdürülebilirlikle ilgili önceliklendirme matrisleri incelenerek çok yüksek, yüksek ve öncelikli konular da analiz edilmiştir. İlişki matrisi oluşturulmuş, enerji, eğitim, vergi ve su kodlarının diğer kodlarla ilişkili olduğu belirlenmiştir. Diğer çalışmalardan farklı olarak ekonomik sürdürülebilirlik açısından vergi konusu raporlarda ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca çevresel, ekonomik, sosyal sürdürülebilirlik ile çok yüksek ve yüksek öncelikli kodlar çakışırken; sürdürülebilir kavramlara ve öncelikli konulara ilişkin kodların çakışmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Raporlar, Maxqda 24, BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi. JEL Sınıflandırması: M14, M41, M40.

Climate change, global warming, depletion of natural resources, carbon emissions and environmental pollution have made sustainability an increasingly important issue for businesses. Furthermore, the publication of sustainability reports has become widespread among most businesses. The purpose of this research is to analyse the sustainability reports of companies listed on the BIST Sustainability 25 Index. In the study, content analysis was used and the data obtained from sustainability-related reports were analysed using the MaxQDA 24 programme. The data obtained in the analysis were explained with graphs and figures, and it was determined that the words energy as environmental, tax as economic and education as social were repeated the most in the reports. The terms environmental carbon emissions, economic brand management and social child labour were mentioned the least frequently. In terms of sustainable concepts, the terms sustainable finance and development were repeated most frequently in the reports, while sustainable risks and opportunities were repeated least frequently. By examining the sustainability-related prioritization matrices in the reports, very high, high and priority issues were also analyzed. A relationship matrix was created and it was determined that energy, education, tax and water codes were related to other codes. Unlike other studies, the issue of taxation ranks first in reports in terms of economic sustainability. Furthermore, while environmental, economic and social sustainability codes with very high and high priority overlap, it has been concluded that codes relating to sustainability concepts and priority issues do not overlap. Key Words: Sustainability, Reports, Maxqda 24, BIST Sustainability 25 Index. JEL Classification: M14, M41, M40.
A Study on Sustainability Related Reports
Keywords: Sustainability Accounting and Reporting; Sürdürülebilirlik Muhasebesi ve Raporlama