Balığın Kuruma Davranışı Üzerinde Parça Etkisi ve Sistemin Enerji Gereksiniminin İncelenmesi - Erdem, Murat; Varol, Yasin; Öztop, Hakan Fehmi; Türkbay, İsmail (My University, 2016)
Bu çalışmada, sabit hava giriş hızı ve sıcaklığında alabalığın kurutma davranışı deneysel olarak incelenmiştir. Hava giriş hızı 1.5 m/s ve sıcaklığı 53 °C olarak seçilmiştir. Deneyler %28-42'lik bağıl nem aralığında gerçekleştirilmiştir. Balıklar tek parça, beş parça ve on parça olarak kurutulmuştur. Balığın nem içeriği, kuruma hızı ve iç sıcaklığı ile ilgili elde edilen veriler kuruma zamanının bir fonksiyonu olarak sunulmuştur. Bunun yanında kuruma işlemi boyunca gerekli olan toplam enerji de hesaplanmıştır. Minimum ve maksimum enerji ihtiyacı sırasıyla on parça olarak kurutulan balık için 68.442 kWh ve tek parça olarak kurutulan balık için 77.471 kWh bulunmuştur. Parça etkisinin balığın kuruma zamanı üzerinde çok etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Keywords: Balıkçılık; Termodinamik; Gıda Bilimi ve Teknolojisi