FRANSIZ KONTRAST METODUNUN AMATÖR FUTBOLCULARIN ANAEROBİK GÜÇ VE BAZI PERFORMANS DEĞERLERİNE ETKİSİ - TOKGÖZ, GÜRKAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Fransız Kontrast Metodu ile yapılan antrenmanların amatör futbolcuların anaerobik güç ve kapasiteleri ile birlikte, bazı performans değerlerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Elazığ ilinde Bölgesel Amatör Lig'de bulunan Yolspor Kulübü'nde oynayan 20 futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar rastgele yöntemle denek grubu (n:10, yaş ort. 21,3±3,1, spor yaşı ort. 7,7±2,9, boy ort. 177,3±1,6 cm, kilo ort. 66,9±1,9 kg ) ve kontrol grubu (n:10 yaş ort. 21,4±3,0, spor yaşı ort. 8±2,7, boy ort. 176±1,9 cm, kilo ort. 66,5±2,8 kg) olarak iki gruba ayrılmıştır. Denek grubu, hazırlık döneminin son üç haftasında haftada 2 gün, müsabaka dönemin ilk üç haftasında ise haftada 1 gün olmak üzere Fransız Kontrast Metodu antrenmanlarını yapmışlardır. Kontrol grubu, düzenli antrenmanlarına devam etmiş ayrıca her hangi bir çalışma yapmamıştır. Denek ve kontrol gruplarının çalışma öncesinde ve sonrasında boy, kilo, beden kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi, bel ve kalça ölçümü, vücut postür analizi, bacak kuvveti, bel kuvveti, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, anaerobik güç testi, aerobik kapasite testi ve sürat ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiş p<0,01 ve p<0,05 anlamlılık düzeyine göre yorumlanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, her iki grubun bmi ve vyy değerlerinde olumlu yönde anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,01). Bel kuvveti, bacak kuvveti, dikey sıçrama ve durarak uzun atlama değerlerinde denek grubunda olumlu yönde anlamlı farklılık tespit edilirken (p<0,01) kontrol grubunda anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Postür analizinde denek grubunda baş ve omuz değerlerinde olumlu farklılık bulunmuş (p<0,05) kontrol grubunda anlamlı farklılık bulunmamıştır. 10m ve 20m sürat testlerinde denek grubunda anlamlı farklılık tespit edilirken (p<0,01) kontrol grubunda anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Yo-yo testi ve maxVO2 ölçümlerinde her iki grupta da anlamlı farklılık bulunmamıştır (p<0,05). Anaerobik güç testi değerlerinde denek grubunda olumlu yönde anlamlı farklılık tespit edilirken (p<0,01), kontrol grubunda anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç olarak; Fransız Kontrast Metodu ile yapılan antrenmanların Amatör Futbolcuların anaerobik güç, sürat ve fiziksel performans değerlerine olumlu yönde etkisi tespit edilmiş, aerobik kapasite ve maxVO2 değerlerine ise olumlu etkisi tespit edilmemiştir. Anahtar Kelimeler: Futbol, Fransız Kontrast Metot, Anaerobik Güç.

The aim of this study is to research the effects of training with the French Contrast Method on the anaerobic power and capacities of amateur soccer players, as well as on some performance values. 20 soccer players playing in the Yolspor Club in the Regional Amateur League in the province of Elazig voluntarily participated in the study. Participants were randomly assigned to the subject group (n:10, mean age 21.3±3.1, mean age far sports 7.7±2.9, mean height 177.3±1.6 cm, mean weight 66, 9±1.9 kg ) and control group (n:10 years mean 21.4±3.0), sports age mean. 8±2.7, height mean 176±1.9 cm, weight mean 66, 5±2.8 kg) were divided into two groups. The subject group performed the French Contrast Method training in addition to their own training, 2 days a week in the last three weeks of the preparation period and once a week in the first three weeks of the competition period. The control group continued their regular training and didn't do any work. Before and after the study, height, weight, body mass index, body fat percentage, waist and hip measurement, body posture analysis, leg strength, back strength, vertical jump, standing long jump, anaerobic power test, aerobic capacity test and speed measurements were made. Obtained results were evaluated statistically by using SPSS 22.0 statistical program and interpreted according to p<0.01 and p<0.05 significance level. When the results were examined, a positive significant difference was found in the body mass index and body fat percentage values of both groups (p<0.01). While a positive significant difference was found in the subjects group in the waist strength, leg strength, vertical jump and standing long jump values (p<0.01) no significant difference was found in the control group. In the postural analysis, a positive difference was found in the head and shoulder values in the subject group (p<0.05) no difference was found in the control group. A positive difference was detected in the subject group in the 10m and 20m sprint tests (p<0.01), no difference was detected in the control group. There was no difference in both groups in Yo-yo test and maxVO2 measurements (p<0.05). While a positive significant difference was detected in the experimental group in anaerobic power test values (p<0.01), (p<0.01), no difference was detected in the control group. As a result; It was determined that the trainings made with the French Contrast Method had a positive effect on the anaerobic power, speed and physical performance values of the Amateur Soccer Players, but no positive effect was found on the aerobic capacity and maxVO2 values. Keywords: Football, French Contrast Method, Anaerobic Power.
Effect of french contrast method on anaerobic power and some performance values of amateur soccer players
Keywords: Spor