TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE ALINTI SÖZCÜKLERDE GÖRÜLEN SES OLAYLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME - KARACA, VEYSEL İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bir toplumun diğer toplumlarla herhangi bir ilişki kurmadan yaşaması mümkün değildir. Dünyadan izole olmuş ilkel toplumlar dışındaki her toplum birbiriyle etkileşimde bulunmak zorundadır. Siyasi, ticari, kültürel ve sosyal ilişkilerle birbirini tanıyan toplumların dillerinin de belli bir ölçüde birbirini etkilemesi kaçınılmazdır. Üst kültürden alt kültüre, üretenden tüketene doğru bir yol izleyen bu etkileşim alıntı sözcükler yoluyla sözcük alış verişine olanak sağlamaktadır. İletişim ve çağdaşlığın bir getirisi olan bu alıntı sözcükler her dilde az ya da çok bulunmaktadır. Türkiye Türkçesindeki alıntı sözcüklerde görülen ses olaylarının incelediği bu çalışma üç bölüm halinde tasarlanmıştır. Bu bölümler sırasıyla; Giriş, Türk Dilinin Tarihi Gelişimi ve Türkiye Türkçesi, Ses Kavramı ve Türkiye Türkçesinin Ses Bilgisi Özellikleri ile Alıntı Sözcük Kavramı ve Türkiye Türkçesinde Alıntı Sözcükler başlıklarından oluşan Birinci Bölüm; Alıntı Sözcüklerde Görülen Ünlü Olayları ve Alıntı Sözcüklerde Görülen Ünsüz Olayları başlıklarından oluşan İkinci Bölüm ile bu bölümlerde elde edilen bulgularla ilgili çıkarımların yer aldığı Sonuç başlığını taşıyan Üçüncü Bölümdür. Bu bölümlerden sonra ise çalışmada kullanılan kaynakların yer aldığı Kaynaklar bölümü ile bulguların şematik gösterimi olan tabloların yer aldığı Ekler bölümü bulunmaktadır.

A society can not live without making contact with other communities. Every community must interact with each other except the non-primitive societies which have been isolated from the world. It is inevitable that languages of communities which recognize a certain extent each other with political, commercial, cultural and social relations. This interaction provides the exchange of words through the borrowed words which the following way, from upper culture to sub-culture, from producer to consumer. These borrowed words which are coming with communication and modernity, existmore or less in every language. The study of investigating of sound events which seen on the borrowed words ofTurkey Turkish have been designed in three section. These sections, respectively; the first section?s titles are introduction, historical development of Turkish Language and Turkey Turkish, sound concept and phonology specialty of Turkey Turkish and borrowed word concept and borrowed words in Turkey Turkish; the second section?s titles are vowel events which seen on borrowed words and consonant events which seen on borrowed words and the third section?s title is result which take part in the inference about the other sections? findings. After these sections, refferences section which take part in resources of the using this study and appendices section which take part in tables of schematic representation of findings.
An investigation on the sound events which seen on the borrowed words of Turkey Turkish
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Türk Dili ve Edebiyatı; Dilbilim