HEMODİYALİZ HASTALARINDA VASKÜLER ERİŞİM TİPİNİN İNFLAMASYONA ETKİSİ - YİĞİT, İREM PEMBEGÜL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kronik inflamasyon, Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) hastalarında ve özellikle diyaliz tedavisi uygulananlarda yaygın bir durumdur. Son yıllarda hemodiyaliz hastalarında çeşitli nedenlerle (ileri yaş, yaşam süresinin uzaması, Diyabetes Mellitus varlığı gibi) vasküler erişim tipi olarak santral venöz kalıcı kateter (SVKK) kullanımı artmaktadır. Neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) lipokalin ailesinin bir üyesi olup, nötrofil, böbrek, mide, kolon gibi birçok dokudan salgılanır.Bu çalışmanın amacı, farklı vasküler erişim tipi ile hemodiyalize giren ve Evre 3-4 kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda kronik böbrek yetmezliğinin varlığı ve diyalize giriş yollarının high sensitif-C Reaktif Protein (hs-CRP), İnterlökin-6 (IL-6), Tümör Nekrozis Faktör-Alfa (TNF-?) gibi inflamasyon belirteçleri ve NGAL ile ilişkilerini araştırmaktır.Çalışmaya 18-70 yaşları arasında kliniğimizde takip edilen SVKK ile hemodiyalize giren 30 hasta (Grup I), Arterio-Venöz Fistül (AVF) ile hemodiyalize giren 30 hasta (Grup II), kronik böbrek yetmezliği olan ancak hemodiyalize girmeyen (Evre 3-4) 30 hasta (Grup III) ve hasta grubu ile yaş ve cinsiyet uyumlu 30 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu (Grup IV) çalışmaya dahil edildi. Hastalardan hemogram ve biyokimyasal parametreler dışında Ferritin, IL-6, TNF-?, hs-CRP ve NGAL değerleri bakıldı.SVKK ile hemodiyalize giren hastalarda IL-6, TNF-?, hs-CRP, NGAL ve Ferritin düzeyleri yüksek, albumin düzeyleri düşük bulundu. IL-6, Grup I ile Grup II ve Grup I ile Grup III karşılaştırıldığında fark saptanmadı (p>0.05 ). Aynı gruplarda hsCRP ve TNF-? karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptandı (p<0.01). Grup I'deki NGAL düzeyleri kontrol grubunun yaklaşık 5.8 katı idi.Bu çalışma vasküler erişim tipi ile inflamasyon belirteçleri ve NGAL düzeylerinin karşılaştırıldığı ilk çalışmadır. NGAL, inflamasyon belirteçleri ile anlamlı korelasyon göstermektedir. Hemodiyaliz hastalarında SVKK varlığı ile inflamasyonu artmaktadır. Bundan dolayı vasküler erişim tipi olarak ilk tercih AVF olmalı, SVKK olmamalıdır.Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, santral venöz kalıcı kateter, inflamasyon, Neutrophil gelatinase-associated lipocalin

Chronic inflammation is a common entity among chronic renal failure patients, especially in patients undergoing dialysis. In recent years various reasons such as advanced age, longer life time and diabetes mellitus, increased the use of central venous permanent catheters as vascular access. Neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) is a member of lipocalin family and released from many tissues like neutrophil, stomach, kidney and colon.In this study we aimed to investigate the relationship between the different vascular access types used in dialysis patients and with stage 3-4 chronic renal failure patients with inflammation markers such as high sensitive CRP (hs-CRP), Interleukin -6 (IL-6) and Tumor Necrosis Factor-Alpha (TNF- ?).Study population was consisted of total 120 patients in four different groups and age ranged between 18-70 years. Group I 30 patients undergoing dialysis with central venous permanent catheter, Group II 30 patients undergoing dialysis by arterio- venous fistula, Group III 30 patients having chronic renal failure (Stage 3-4) but not on routine dialysis and Group IV 30 healthy age and gender matched volunteers. Hemogram, biochemical assays and also levels of ferritin, IL-6, hs-CRP, TNF-? and NGAL were evaluated in all patients.IL-6, TNF-?, hs-CRP, NGAL and ferritin levels were high and albumin was low in patients undergoing dialysis via central venous permanent catheter. When compared between groups I, II and III there was no significant difference in IL-6 levels (p>0,05), however hs-CRP and TNF-? differed significantly (p<0,01). NGAL levels measured in Group I was 5.8 times higher than the control group.This is the first study investigating the relationship between vascular access way and inflamation markers and NGAL. NGAL was correlated with inflammation markers. The presence of central venous permanent catheter in hemodialysis patients is increasing the inflammation. Therefore, as the first choice of vascular access should be AVF, should not be central venous permanent catheters.Key words: Hemodialysis, central venous permanent catheter, inflammation, Neutrophil gelatinase-associated lipocalin
Effect of vascular access types on inflammation in hemodialysis patients
Keywords: Nefroloji