DEĞİŞİK SOĞUTMA DURUMLARINDA DİK KOMPOZİT PLAKLARDA SICAKLIK DAĞILIMININ ZAMANA BAĞLI OLARAK ARAŞTIRILMASI - DURANAY, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 1998)
Doktora Tezi DEĞÎŞÎK SOĞUTMA DURUMLARINDA DİK KOMPOZÎT PLAKALARDA SICAKLIK DAĞILIMININ ZAMANA BAĞLI OLARAK ARAŞTIRILMASI Mehmet DURANAY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 205 Bu çalışmada, sonlu elemanlar metodu kullanılarak "L" şeklinde birleştirilmiş kompozit plakaların soğuma durumları incelenmiştir. Kompozit plaka olarak Çelik-Bakır, Çelik-Alüminyum, Çelik-Pirinç ve Pirinç-Bakır malzeme çiftleri seçilmiştir. Malzeme kalınlığı 1mm, 2mm, 3mm, 4mm alınarak ayrı ayrı çözümler yapılmıştır. Ayrıca soğutma ortamları da değiştirilerek farklı ortamlarda soğumanın etkileri araştırılmıştır. Farklı malzemeler için, birleşme bölgelerine yakın elemanlarda 44°C'yi bulan sıcaklık farklılıkları tesbit edilmiştir. Birleşme bölgesinde yüksek sıcaklıktan düşük sıcaklığa bir geçiş bölgesi oluştuğu görülmüştür. Bu bölge her iki malzeme çifti yönünde toplam 27-35mm kalınlığında olduğu tesbit edilmiştir. Araştırmada deneysel ve sayısal çözüm sonuçlarının uyumlu olduğu görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER : Kompozit levha, L şeklinde levha, soğutma ortamı, sonlu elemanlar metodu.

n ABSTRACT PhD Thesis AN INVESTIGATION OF TIME DEPENDENT TEMPERATURE DISTRIBUTION ON VERTICAL COMPOSITE PLATES FOR VARIOUS COOLING CONDITIONS Mehmet DURANAY Fırat University Graduate Scholl of Natural And Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 1998, Page: 205 In this study, using the Finite Element Method (FEM), the cooling proces of L-shaped two contacted composite plates have been investigated numerically and experimentally. As working composite plates the couple of Fe-Cu, Fe- Al, Fe-Brass, and Brass-Cu have been selected. For the study, the thickness of the plates 1mm, 2mm, 3mm, 4mm have been taken. Further, the effect of cooling medium on the cooling process has been investigated. For the different materials, in the elements close to the contact region, some temperature differences up to 43°C have been observed. In the contact region, it has been observed that a transient region from the higher temperature to the lower which having 27-35 mm wideness along the both surface of plates have been formed. It has been found that there was a good agreement between numerical and experimental results. KEY WORDS : Composite materials, L-shaped plate, cooling process, Finite Element Method (FEM).
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering