KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN AYNALI SAZAN BALIĞI (CYPRİNİS CARPİO L., 1758) OTOLİT BİYOMETRİSİ - SAYIN, BURCU (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada, Kasım 2016-Aralık 2016 tarihleri arasında Elazığ Keban Baraj Gölü'nden yakalanan aynalı sazan (C carpio L., 1758) populasyonuna ait 54 adet dişi ve 66 adet erkek olmak üzere toplam 120 balığın otolit biyometrisi (ağırlık, boy ve en) ile toplam balık boyu, balık ağırlığı ve balık yaşı arasındaki ilişkiler araştırıldı. Bu amaçla, çalışmada balıkların sagittal otolitleri kullanıldı. Her ne kadar biyometrik ölçümlerde sağ ve sol otolitler arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz (P>0,05) bulunmuşsa da, değerlendirmede her iki otolitde kullanıldı. Balıkların yaşlarının belirlenmesinde hem sağ hem de sol otolitlerdeki yaş halkaları 2 farklı okuyucu tarafından okundu. Çalışmada incelenen aynalı sazanların 2-8 yaş grubu arasında dağılım gösterdikleri, ortalama boylarının tüm populasyonda 28,48 cm, dişilerde 28,17 cm, erkeklerde 28,73 cm; ortalama ağırlıklarının ise tüm populasyonda 374,44 g, dişilerde 360,19 g, erkeklerde 386,10 g olduğu belirlendi. Dişi ve erkek balıkların toplam boy ve ağırlıkları arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı görüldü (P>0,05). İncelenen balıkların ortalama otolit ağırlığı (mg) değerleri (sağ otolit-sol otolit) tüm populasyon, dişiler ve erkekler için sırasıyla (3,38-3,37), (3,29-3,29) ve (3,45-3,44) olarak; ortalama otolit boyu (mm) değerleri sırasıyla (2,57-2,57), (2,56-2,54) ve (2,58-2,59) olarak; ortalama otolit eni (mm) değerleri ise sırasıyla (1,61-1,62), (1,60-1,60) ve (1,62-1,63) olarak belirlendi. Sağ-sol otolit verileri ile dişi-erkek otolit verileri arasındaki farklar istatistiksel olarak önemsiz bulundu (P>0,05). Regresyon analiz sonuçlarına göre, incelenen populasyonun toplam boy-otolit ağırlığı, toplam boy-otolit boyu, toplam boy-otolit eni, balık ağırlığı-otolit ağırlığı, balık ağırlığı-otolit boyu, balık ağırlığı-otolit eni, balık yaşı-otolit ağırlığı, balık yaşı-otolit-boyu, balık yaşı-otolit eni arasında pozitif yönde orta veya kuvvetli derecede bir ilişki belirlendi. Sağ ve sol otolitlerin ağırlık, boy ve en değerleri arasında %90'ın üzerinde bir uyum bulundu.

In this study, the relationships of weight, total length and age with otolith biometry (weight, length and width) of total 120 fish (54 females and 66 males) belong to mirror carp (C. carpio L., 1758) population obtained from Keban Dam Lake between November 2016-December 2016 were examined. For this purpose, sagittal otoliths of fish were used. Although the difference between right and left otoliths in biometric measurements was statistically insignificant (P>0.05), both otoliths were used for evaluation. In order to determination of the ages of fishes, age rings in both right and left otoliths were read by two different readers. The ages of mirror carps used in this study ranged between 2-8 years. Mean lengths were 28.48 cm in the all population, 28.17 cm in the females and 28.73 cm in the males; mean weights were 374.44 g in the whole population, 360.19 g in the females and 386.10 g in the males. The difference of the total length and weight between the female and male fishes was not statistically significant (P>0.05). The mean otolith weight (mg) values (right otolith-left otolith) of the all population, the females and the males were (3.38-3.37), (3.29-3.29) and (3.45-3.44) respectively; the mean otolith length (mm) values were found to be (2.57-2.57), (2.56-2.54) and (2.58-2.59) respectively and the mean otolith width (mm) values were determined as (1.61-1,62), (1.60-1.60) and (1.62-1.63) respectively. The differences between right and left otolith data and between female-male otolith data were not statistically significant (P> 0.05). According to the regression analysis results, an intermediate or strong positive relationship between the total fish length-otolith weight, total fish length-otolith length, total fish length-otolith width, fish weight-otolith weight, fish weight-otolith length, fish weight-otolith width, fish age-otolith weight, fish age-otolith-length, fish age-otolith width was determined. An agreement that was more than 90% was found between right and left otoliths in term of the weight, length and width values.
Otolith biometry of mirror carp (Cyprinis carpio L., 1758) living in Keban Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri