LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARDAKİ MUHASEBE DERSLERİNİN DÜNYA VE TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI - Aksu, İbrahim; Gül, Meltem (İnönü Üniversitesi, 2018)
Ülkemizde birçok üniversitede lisansüstü programlarda muhasebe eğitimi verilmektedir. Öğrencilere sunulan lisansüstü muhasebe eğitimi, hem iş dünyası hem de akademik açıdan önemli bir bilgi birikimi içermektedir. Ancak, tüm akademik alanlarda olduğu gibi muhasebe eğitiminin de zamanın gereklerine, teknolojik gelişmelere ve uluslararası standartlara göre yapılandırılması gerekmektedir.Bu çalışmada, ülkemizde eğitim veren 20 üniversitenin işletme lisansüstü programlarındaki muhasebe dersleriyle dünyanın en iyi 20 üniversitesindeki işletme lisansüstü programlarındaki muhasebe dersleri karşılaştırılmıştır. Ülkemizdeki 20 üniversite Türkiye’nin en eski üniversiteleri, en iyi üniversiteleri, vakıf üniversiteleri ve son kurulan üniversiteleri olmak üzere dört kategoride ele alınmıştır. Bu karşılaştırma ile üniversitelerimiz ve dünyanın iyi üniversiteleri arasındaki farklılıklar ortaya çıkarılmaya çalışılmış ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alamama nedenleri araştırılmıştır. Dünyanın en iyi üniversitelerinin kökenlerinin çok eskiye dayanıyor olması ve ders müfredatlarında uygulama derslerinin çokluğu çalışmamızın dikkat çeken sonuçları arasındadır. Literatürde, konuyla alakalı sınırlı sayıda çalışma olması nedeniyle, bu araştırmanın ilgili alan yazına ve ülkemizde lisansüstü muhasebe eğitiminin iyileştirilmesine katkı sağlaması ve bu alanda yapılacak çalışmalara ışık tutması beklenmektedir.