ÖĞRETMEN ADAYLARIN KULLANDIKLARI YABANCI DİL ÖĞRENME STRATEJİLERİ - Tok, Hidayet (Fırat University, 2007)
Yabancı dil öğretimi alanında yapılan bu araştırmanın esas amaçlarından biri, öğrencilerin  yeni bilgileri nasıl bir süreçten geçirdiklerini ve bilgiyi anlamak öğrenmek ve hatırlamak için ne tür stratejiler kullandıklarını belirlemektir. Ayrıca, İngilizce öğrenen öğrencilerin başarısında öğrenme stratejilerinin kullanımını önemli bir faktör olarak değerlendirip açıklamaya çalışmaktadır. Türk üniversitelerinde Eğitim fakültelerinde okuyan  öğrencilerin/öğretmen adayların dil öğrenme stratejilerinin üzerinde yapılan araştırmaların az sayıda olması araştırmacıyı aşağıdaki sorular ışığında bu stratejileri araştırmayı yapmaya teşvik etmiştir. 1.Öğretmen aday-ların yabancı dil öğrenirken en çok kullandıkları stratejiler nelerdir? 2. Cinsiyete göre strateji kullanımında önemli bir farklılık var mıdır? 3.Branşlara göre kullanılan stratejilerde önemli bir fark var mıdır?  Araştırma-ya katılan öğrencilerin; cinsiyet, bölüm değişkenleriyle öğrencilerin yabancı dil öğrenmede kullandıkları stratejiler  arasında bir ilişkinin olup olmadığına bakılmıştır.   Araştırma, 2006-2007 öğretim yılında İnönü Üniversitesi Eğitim fakültesi ilköğretim alan öğretmenliği bölü-mü matematik, fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, İngilizce Öğretmenliği öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Bölüm-lerde İngilizce dersi alan öğrencilerin çoğuna ulaşılmaya çalışılmış ve ayrıca örneklem alma yoluna gidilme-miştir. Böylelikle, çalışma grubu 218 öğrenciden oluşmaktadır.   Araştırmada tarama modeli benimsenmiş olup elde edilen veriler istatistik yöntemlerle analiz edilmiştir. SPSS istatistiksel paket programı kullanılmıştır.   Veri toplama aracı olarak, Nunan (1989), Richards (1990), Skehan (1990), Richards ve lockhart (1994) tara-fından adapte edilen ve Şire (1999) tarafından birtakım düzenlemeler yapılarak ortaya çıkan Dil Öğrenme Stratejisi (LLS) anketi kullanılmıştır. Ölçme aracı 28 maddeden oluşmaktadır.