CUALNİ ŞEKİL HATIRLAMALI ALAŞIMLARDA TANE BOYUTUNUN MALZEMENİN BAZI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ - YILMAZ, M. ALİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Termoelastik martensitik dönüşüm gösteren şekil hatırlamalı CuAlNi alaşımında tane boyutunun malzemenin fiziksel özelliklerine etkisinin incelendiği bu çalışmada kullanılan alaşım Fransa?dan TREFIMETAUX Centre de Recherche?den temin edildi. Bu çalışmada Cu-%13.0Al-%4Ni ve Cu-%13.5Al-%4Ni (ağırlık yüzdeli) alaşımları üzerinde ısıl işlem sonucu tane boyutunun malzemelerin fiziksel özelliklerine etkileri diferansiyel tarama kalorimetresi (DSC) tekniği, X-ışını parça difraksiyonu, sertlik ölçümü ve metalografik gözlemler kullanılarak incelendi. Ortalama tane boyutu, optik mikrograflardan ASTM E-112?ye göre hesaplandı. X-ışını ölçümleri sonucunda alaşımın sahip olduğu yapılar, örgü parametreleri ve yansıma veren düzlemleri belirlendi. Diferansiyel termal analiz ölçümleri ile farklı ısıl işlemlere tabi tutulan alaşım numunelerinin dönüşüm sıcaklıkları ve entalpi değerleri belirlendi. Bu değerlere bağlı olarak entropide meydana gelen değişimler hesaplandı. Tane boyutunun ve sertliğin ısıl işlem sıcaklığına ve işlem süresine bağlı olarak nasıl değiştiği belirlendi

In present study, the effect of grain size on physical properties of CuAlNi shape memory alloy, was investigated. This material was obtained from TREFIMETAUX Centre de Recherche in France. The effects occured by heat treatment, of grain size on the physical properties of Cu-13.0 %Al-4 %Ni and Cu-13,5 % Al-4% Ni (wt. %) alloys were investigated by differential scanning calorimetry (DSC) technique, X-ray diffraction (XRD) microhardness measurement and metallagraphic observations. The average grain size was calculated by the optical micrographs, belonging to ASTM E-112. The crystal structure, lattice parameters and crystallographic planes of the samples were evaluated from XRD results. Transformation temperatures and enthalphy values for differens heat tereatment were determined by DSC analysis. Entrophy changes of the samples were calculated using these values. It was seen that the grain size and microhardness of the samples changed with the temperature of with heat treatment and process time
CuAlNi shape memory alloy of grain size phsical properties examined
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği