Pazar dışı kalan kırık yumurtaların performans üzerine etkisi ve naylon kese tekniği ile sindirilebilirliklerinin tespit edilmesi - Ciftci, Mehmet; Çerçi, İ. (My University, 2004)
Bu çalışmada, pazarlanamayan kırık yumurtaların toklu rasyonlarına katılabilme olanağı araştırılmıştır. Bu amaçla, hayvan denemesi için çalışmada yaklaşık 30 kg canlı ağırlıkta,1 7-8 aylık 21 adet İvesi erkek toklu kullanılmıştır. Araştırma rasyonları izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmıştır. Rasyona kırık yumurtanın ilave şekli ise deneme gruplarını oluşturmuştur. Buna göre, rasyona yumurta ilave edilmeyen grup Kontrol grubunu (K), rasyon proteininin % 10'u yumurtadan gelecek şekilde işlenmemiş yumurta ilave edilen grup Deneme-1 (D-l) grubunu, formaldehitle işlenmiş (ham proteinin % 0.6'sı) kırık yumurta ilave edilen de Deneme-2 (D-2) grubunu oluşturmuştur. Ayrıca araştırma rasyonlarının rumende naylon kese tekniği ile sindirilebilirlikleri tespit edilmiştir. Bu amaçla 2 yaşında, ortalama 55-60 kg canlı ağırlığında, üç adet Akkaraman koç kullanılmıştır. Kuru madde ve ham proteinin rumende yıkımlanma dereceleri K ve D-l gruplarında birbirine yakın bulunurken, D-2 grubunda daha düşük düzeyde kalmıştır (P<0.01). Kuru madde tüketimi en yüksek değere D-2 grubunda ulaşmıştır (PO.05). Günlük canlı ağırlık artışı K ve D-l gruplarında birbirine yakın çıkarken, D-2 grubunda yüksek çıkmıştır (P<0.05). Yemden yararlanma oranlan da K, D-l ve D-2 gruplarında sırası ile 4.13, 3.94 ve 3.83 olarak belirlenmiştir (P>0.05). Günlük canlı ağırlık artışı ile ruminal kuru madde yıkımlanabilirliği ve ruminal ham protein yıkımlanabilirliği negatif ve ruminal kuru madde yıkımlanabilirliği ile ruminal ham protein yıkımlanabilirliği arasında da pozitif ilişkiler saptanmıştır Sonuç olarak, bu çalışmada değerlendirilmeyen kırık yumurtaların protein katkısı olarak toklu rasyonlarında kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Keywords: Ham protein; sindirilebilirlik; yemden yararlanma; koyun; yumurta; kuzu; yem alımı; canlı ağırlık artışı; kuru madde; protein kaynakları; kuzu beslenmesi; protein zenginleştiriciler