Serum ß-carotene and vitamin A levels in spontaneous premature calves with respiratory distress syndrome - Gül, Yusuf; Baykalır, Burcu Gül (My University, 2013)
Bu çalışmada, respiratorik distres sendromlu spontan prematüre buzağılarda serum ?-karoten ve A vitamini düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma materyali olarak, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Kliniğine muayene ve tedavi için getirilen spontan olarak doğmuş 25 respiratorik distres sendromlu spontan prematüre buzağı kullanılmıştır. Buzağıların klinik muayeneleri yapıldıktan sonra alınan kan örneklerinde serum ?-karoten ve A vitamini analizleri spektrometrik olarak yapılmıştır. Kan serumu ortalama ?-karoten değeri 5.22±0.72 ?g/dLve A vitamini değeri ise 16.63±0.96 ?g /dL olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; çalışmaya alınan hayvanlarda ?-Karoten düzeylerinin sağlıklı buzağılar için bildirilen normal değerlerin altında olması nedeniyle çok yönlü etiyolojiye sahip prematüre buzağı doğum insidansının ?-karoten yetersizliği ile artabileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Solunum Sistemi; Kimya; Tıbbi; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik