RATLARDA ETANOL İLE GELİŞTİRİLMİŞ AKUT GASTRİK MUKOZAL LEZYONLARDA OMEPRAZOL, GİNKGO BİLOBA EKSTRESİ VE MİSOPROSTOL`ÜN TEK TEK VE KOMBİNE PROFLAKTİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KARACA, AŞKIN (Fırat Üniveristesi, 1995)
SONUÇLAR 1-Etanolle oluşturulmuş GML' lara karşı GBE, Misoprostol ve Omeprazol ve bunların ikili kombinasyonları ile yapılan proflakside kontrol grubuna göre anlamlı koruyuculuk sağlandı. 2-En düşük koruyuculuk GBE grubu ile elde edilildi. 3-Kullanılan ajanlardan Omeprazol, Misoprostol ve kombinasyon grupları arasında koruyuculuk açısından fark belirlenemedi. 4-GML gelişimindeki fizyopatolojik mekanizmaları daha etkili bir şekilde bloke edebilmek amacıyla gruplar arasında yapılan ikili kombinasyonlar GBE1 nin proflaktik gücünü arttırırken Omeprazol ve Misoprostol' ün tek basma olan etkilerine ek bir katkı sağlamadı. ÖZET GML' lar önlemek amacıyla asid giderici ajanlar, PG' 1er ve serbest radikal gidericileri ile birçok çalışma yapılmıştır. Ancak bunların kombinasyonlar şeklinde yapılmış karşılaştırmalı çalışmaları az sayıdadır. Bu amaçla ratlarda oluşturulmuş GML' ların proflaksisinde Omeprazol, PG Ej analoğu olan Misoprostol ve henüz deneysel olarak kullanılan serbest radikal gidericilerinden GBE tek tek ve ikili kombinasyonlar şeklinde kullanıldı. Tüm proflaktik ajanların GML' ları önledikleri ancak bu koruyuculuğun sadece derin nekrozu engellediği ve yüzey epitel deskuamasyonunu önleyemediği gösterildi. En düşük proflaktik sonuçlar GBE grubunda görülürken Omeprazol, Misoprostol ve kombinasyon gruplan arasında koruyuculuk açısından fark belirlenemedi. Omeprazol ve Misoprostol' ün birbirleri ve GBE ile yaptıkları kombinasyonlar sonunda tek basma olan etkilerine üstünlük sağlanamadığı görülerek bu üç ajan arasında kombinasyon yapmanın anlamsız olduğu kanaatine varıldı. 43
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery