Alerjik Astımlı Çocukların Klinik Özelliklerinin ve Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi - Kılıça, Mehmet; Taskın, Erdal (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmada, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Kliniğinde astım tanısı konulan çocukların demografik özelliklerinin, laboratuvar bulgularının ve risk faktörlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010-Ocak 2015 tarihleri arasında kliniğimizde alerjik astım tanısıyla takipli 5-18 yaş arasındaki 786 çocuğun klinik ve laboratuvar bulguları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan çocukların, %58.5'i erkek, %41.5'i kız ve yaş ortalaması 9 yıl idi. Astımlı çocuklarda en sık duyarlanma, %44.5'inde ot polenlerine, %42.7'sinde tahıl polenlerine, %38.5'inde Dermatophagoides farinae' a, %37'sinde Dermatophagoides pteronyssinus' a, %20.6'sındadış ortam mantar karışımına, %18.1'inde yabani ot polenlerine karşı tespit edildi. Ayrıca, hastaların anemnezlerinde, %66.9'unda ailesel atopi, %28.8'inde anne-baba arasında akrabalık, %15.4'ünde evcil hayvan besleme, %15'inde evde görünür şekilde küf bulunması ve %45'inde evde sigara içme öyküsü tespit edildi. Astıma eşlik eden diğer alerjik hastalıklar olarak, %55.8'inde rinit, %10.4'ünde atopik dermatit, %2.9'unda kronik ürtiker, %2.3'ünde besin alerjisi ve %1.1'inde ilaç alerjisi bulundu. Sonuç: Çocukluk çağında astıma neden olabilecek risk faktörleri ile klinik özelliklerinin belirlenmesi, atak sıklığının ve şiddetinin azaltılmasında oldukça önemlidir
Keywords: Solunum Sistemi; Alerji