İnsektisidlerin Elma (Malus sylvestris Miller ev, Golden) Polenleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması - Çambay, Zafer; Gür, Nazmi; Çobanoğlu, Dursun (Fırat University, 2015)
Ekonomik ve tarımsal üretim yapmak ve sürekli bu artan nüfusu beslemek için birim alanda daha kaliteli ve daha fazla miktarda ürün alınması gerekmektedir. Bunun için üretimde genel olarak pestisidlerin bir grubu olan insektisidlerin kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Çalışma böcek öldürücü olarak bilinen supracide, sumusudine nsektisidlerinin değişik konsantrasyonları kültür ortamındaki elma (Malus sylvestris Miller ev, Golden) polenlerine uygulandı. Böylece elma polenlerinin çimlenmesi ve polen tüpü uzaması üzerindeki etkileri araştırıldı. Çalışma sonucunda her iki çeşit insektisidin de yüksek konsantrasyonlarda polen tüpünün uzamasını ve polen çimlenmesini olumsuz yönde etkilediği görüldü. Konsantrasyonların seyreltilerek yapılan uygulamada olumsuz etkinin azaldığı ve polen tüpünün uzaması ve çimlenme %’sinde artış olduğu saptandı.%12.5 sumusudine insektisidinin ve %25 konsantrasyondaki supracide insektisidinin uygulanması ile polen çimlenmesi ve polen tüpü uzamasında anlamlı artış olduğu gözlendi. Sumusudine %3.125 ve supracide %6.25 konsantrasyonunda elma polenleri üzerinde etki etmediği saptandı. Böylece bu değerler ve sonuçların bu konuyla ilgili bilimsel çalışma yapanlara yol gösterici olması ve kaliteli ürün almak isteyen ziraat mühendislerine, tarımla uğraşanlar kişilere bir kaynak niteliğindedir.

Higher quality and greater quantity of product must be economic and making agricultural production per unit area and continuing to feed a growing population. Pesticides has become necessary to use insecticides a group of for this production, which is generally. Were applied to pollen apple (Malus sylvestris house Miller, Golden) in culture media with different concentrations in studies Supracide known as insecticides, of insecticides to sumusudine. Were investigated on apple pollen germination and pollen tube elongation. Were found to have negative effects polen germination and pollen tube elongtion in conclusion, the high concentration of insecticide in each of the two kinds. In % increase respectively reduced and pollen tube elongation and germination concentration of the diluted application from the negative impact. Pollen germination and pollen tube elongation significant increase was observed. Implementation of the 12.5% sumsusudine to the insecticides and 25% at a concentration supracide insecticides. Effect on pollen concentrations were found not to apple of sumusudine % 6.25% in %3.125 and Supraceding. Quality products to the agricultural engineer, is a source to a person engaged in agriculture these values and the results of scientific studies on this issue and to provide guidance to those who want to get.
Effect Of The Investigation Insecticides Apple (Malus sylvestris Miller ev, Golden) Pollen