7,12-DİMETİLBENZ[A]ANTRASEN İLE OLUŞTURULAN KARACİĞER VE BÖBREK HASARINDA CURCUMİN İLE RESVERATROLÜN OKSİDATİF STRES PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ - SILTAR, YEŞİM BULUT (Fırat Üniveristesi, 2019)
Canlı dokularda sürekli kontrollü bir şekilde serbest oksijen radikalleri ve antioksidanlar üretilmektedir. Üretilen radikaller antioksidan savunma sistemince yok edilir. Antioksidanlar bu işlemi yaparken yetersiz kalırsa oksidan/antioksidan dengesi bozulur ve literatürde oksidatif stres olarak ifade edilen doku hasarı ortaya çıkar. Çalışmamızda literatür araştırma sonuçlarına dayanarak, antioksidan ve antikanserojen özellikte oldukları bilinen curcumin ve resveratrolün toksisiteye karşı olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda ratlara 7,12- Dimetilbenz[a]antrasen verilerek doku hasarı oluşturulmuş ve dokularda meydana gelen değişiklikler biyokimyasal yönden araştırılmıştır. Çalışmamızda her grupta 7 adet rat olacak şekilde 6 grup oluşturulmuş ve toplam 42 adet Wistar albino dişi rat ile çalışılmıştır. Negatif kontrol grubundaki ratlarda doku hasarı oluşturulmamış sadece bazal diyetle beslenmeleri sağlanmıştır. Curcumin grubundaki ratlara, curcumin (40 mg/kg) intraperitonal enjeksiyonla verilmiştir. Resveratrol grubundaki ratlara, resveratrol (40 mg/kg) intraperitonal enjeksiyonla verilmiştir. DMBA grubundaki ratlara, 7,12-DMBA (20 mg/kg) intraperitonal enjeksiyonla 0,5 mL enjekte edilmiş ve ratların bazal diyetle beslenmeleri sağlanmıştır. DMBA+Curcumin grubundaki ratlara, 7,12-DMBA (20 mg/kg, intraperitonal) 0,5 mL ve curcumin (40 mg/kg, intraperitonal) enjekte edilmiştir. DMBA+Resveratrol grubundaki ratlara, 7,12-DMBA (20 mg/kg, intraperitonal) 0,5 mL ve resveratrol (40 mg/kg, intraperitonal) enjekte edilmiştir. Çalışma 4 hafta sürmüştür. Çalışma sonucunda ratlara ait karaciğer ve böbrek dokuları alınmış ve biyokimyasal olarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak; curcumin ve resveratol DMBA ile verildiklerinde artan MDA'yı azaltmış; GSH, GST, GR, SOD ve CAT miktarlarını arttırmıştır. Genel olarak iki maddede vitamin miktarlarını arttırmış; oleik asit, linoleik asit ve stearik asit gibi yağ asitlerinin miktarını ise azaltmıştır. Buna göre; curcumin ile resveratrolün genel olarak oksidatif stres seviyesini düşürdüğünü ve antioksidan sistemleri aktive ettiğini söyleyebiliriz. Anahtar Kelimeler: 7,12-Dimetilbenz[a]antrasen (DMBA), Curcumin, Resveratrol, Oksidatif stres, Karaciğer hasarı, Böbrek hasarı

In living tissues, free oxygen radicals and antioxidants are produced in a controlled manner. The produced radicals are destroyed by the antioxidant defense system. If the antioxidants are inadequate during this process, the oxidant/antioxidant balance is disrupted and tissue damage, which is expressed in the literature as oxidative stress, occurs. In this study, we aimed to investigate the effects of curcumin and resveratrol, which are known to have antioxidant and anticarcinogenic properties, against toxicity based on the literature research results. In this study, tissue damage was induced by giving 7,12-Dimethylbenz[a]anthracene to the rats and the changes in the tissues were investigated biochemically. In our study, 6 groups were formed with 7 rats in each group and a total of 42 Wistar albino female rats were studied. The rats in the negative control group did not have tissue damage but were fed only with a basal diet. Curcumin (40 mg/kg) was given to rats in the curcumin group by intraperitoneal injection. Resveratrol (40 mg/kg) was given intraperitoneally to rats in the resveratrol group. Rats in the DMBA group were injected with 7,12 mL of DMBA (20 mg/kg) by intraperitoneal injection and the rats were fed with a basal diet. Rats in the DMBA+Curcumin group were injected with 7,12-DMBA (20 mg/kg, intraperitoneal) 0.5 mL and curcumin (40 mg/kg, intraperitoneal). Rats in the DMBA+Resveratrol group were injected with 7,12-DMBA (20 mg/kg, intraperitoneal) 0.5 mL and resveratrol (40 mg/kg, intraperitoneal). The study lasted 4 weeks. At the end of the study, liver and kidney tissues of rats were taken and analyzed biochemically. As a result; curcumin and resveratol reduced increased MDA when given with DMBA; GSH increased the amount of GST, GR, SOD and CAT. In general, it increased the amount of vitamins in two substances; oleic acid, linoleic acid and stearic acid. According to this; we can say that curcumin and resveratrol generally reduce oxidative stress levels and activate antioxidant systems. Key Word: 7,12-Dimethylbenz[a]anthracene (DMBA), Curcumin, Resveratrol, Oxidative stress, Liver damage, Kidney damage
The effect of curcumin and resveratrol on the oxidative stress parameters in liver and kidney ınjury ınduced by 7,12-dimethylbenz[a]anthracene
Keywords: Biyoloji; Biyokimya