İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: BİR META-ANALİZ ÇALIŞMASI - BARAN, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı İşbirlikli Öğrenme Yönteminin akademik başarı ve tutum üzerinde ne düzeyde etkili olduğunun meta-analiz yöntemi kullanılarak araştırılmasıdır. Deney ve kontrol gruplu araştırmalardan 2001 ile 2018 yıllarını kapsayan yurt içinde yayımlanmış makaleler, yüksek lisans ve doktora tezleri ve çalışmalarında ön-son testler kullanılarak verilerin hesaplandığı aynı zamanda örneklem sayısı belli olan ve standart sapma verileri hesaplanan çalışmalar araştırmaya dâhil etme kriterleri olarak belirlenmiştir. Bu şekilde akademik başarı için 41 tutum için 21 çalışmaya ulaşılmıştır, veriler Hedges's g ye göre hesaplanmış daha sonra homojen yapıda olanlar için sabit etkiler modeli, heterojen olanlar için ise rastgele etkiler modeli kullanılarak etki değerleri belirlenmiştir. Araştırma neticesinde İşbirlikli Öğrenmenin fen eğitiminde akademik başarıya etkisinin etki büyüklüğü değeri 1,300 olarak bulunmuştur. Bu değer sınıflandırma ölçeğine göre geniş düzeydedir. Elde edilen sonuçlara göre yöntemin akademik başarıyı olumlu yönde etkilediği gözlenmiştir. Çalışmaların yayımlandığı yıllar ve kullanılan işbirlikli öğrenme tekniğine göre anlamlı bir farklılık olduğu fakat çalışmaların fen alanına göre etkisinin incelenmesinde anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Araştırma neticesinde İşbirlikli Öğrenmenin fen eğitiminde tutuma etkisinin etki büyüklüğü değeri 0,630 olarak bulunmuştur. Bu değer sınıflandırma ölçeğine göre orta düzeydedir. Elde edilen sonuçlara göre yöntemin tutumu olumlu yönde etkilediğine ulaşılır. Çalışmaların yayımlandığı yıllar ve kullanılan işbirlikli öğrenme tekniğine göre anlamlı bir farklılık olduğu fakat çalışmaların fen alanına göre etkisinin incelenmesinde anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.

The aim of this research is to investigate the effect of Cooperative Learning Method on academic achievement and attitude in science education by using meta-analysis method. From the experimental and control group studies, articles covering the years 2001 and 2018, master's and doctoral theses and studies in which the data were calculated using pre-post tests and at the same time the sample number was determined and the standard deviation data were calculated were determined as the inclusion criteria. In this way, 21 studies were reached for 41 attitudes for academic achievement, the data were calculated according to Hedges's g, then the effect values were determined using the fixed effects model for homogeneous ones and random effects model for heterogeneous ones. As a result of the research, the effect size of the effect of Cooperative Learning on academic achievement in science education was calculated as 1,300. This value is broad according to the classification scale. As a result of this result, it is reached that the method has a positive effect on academic achievement. It is seen that there is a significant difference according to the years in which the studies were published and the cooperative learning technique used, but there is no significant difference when examining the effects of the studies according to the field of science. As a result of the research, the effect size of the effect of Cooperative Learning on attitude in science education was calculated as 0.630. This value is moderate according to the classification scale. As a result of this result, it is reached that the method affects the attitude positively. It is seen that there is a significant difference according to the years in which the studies were published and the cooperative learning technique used, but there is no significant difference when examining the effects of the studies according to the field of science. Key Words: Cooperative Learning Method, Academic success, Attitude, Meta-analysis
Investigation of the effect of cooperative learning method on academic achievement and attitude in science education-a meta-analysis study
Keywords: Bilim ve Teknoloji