KARAYOLLARINDA KULLANILAN İSTİNAD DUVARLARININ EKONOMİK İRDELENMESİ - YILMAZ, ESİN (Fırat Üniveristesi, 1994)
Yüksek Lisans Tezi KARAYOLLARINDA KULLANILAN İSTİNAD DUVARLARININ EKONOMİK İRDELEMESİ Esin YILMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Ana Bilim Dalı 1994,Sayfa Bu çalışmada, önemli mühendislik problemlerinden biri olan yanal etki altındaki yapı elemanı istinat duvarlarının boyutlandırılıp, ekonomik yönden irdelenmesi yapılmıştır. İstinat duvarlarının diğer mühendislik yapılarından önemli bir farkı,yapının deplasman ve deformasyonlara karşı hassas olmamasıdır. Mühendisler, istinat duvarlarını toptan göçmeye yolaçan limit durumuna göre projelendirir ve nispeten küçük mertebede oynamalara ve hareketlere, duvarın toptan göçmesine yol açmayacağı müdettçe müsamaha edilir.IV Burada belli doneler verilip, istinat duvarının temel ve perdesine ait en ekonomik değerlerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Kullanılan beton çelik ve kalıp fiatları dikkate alınarak formülasyona gidilmişitir. Aynı zamanda donatı oranı, kayma donatısı gerektirmeyecek şekilde tesbit edilmiştir. Projelendirme esnasında kayma ve stabilite tahkikleri, gövde ve temel için ayrı ayrı yapılmış ekonomi ile beraber stabilitenin oluşmasıda sağlanmıştır. Aynı yükseklikteki istinad duvarı önce konsol, daha sonra kontrforlu olarak çözülmüş ve belli bir yükseklikten itiberen konsol istinat duvarı değil, kontrf orlunun daha stabil ve ekonomik olduğu ispat edilmiştir.
Optimum analysis of retaining walls used in highways
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering