SECONDARY SCHOOL TURKISH EFL TEACHERS' BELIEFS IN SELF-REGULATED LEARNING - YILMAZ, GÜLŞAH CEBECİOĞLU (Fırat Üniveristesi, 2023)
İngilizcenin yabancı dil olarak öğretiminde etkili bir yaklaşım olarak değer gören öz düzenlemeli öğrenme hem bilişsel hem de duygusal öğeleri içeren ve öğretimde öğrenci merkezliliği savunan geniş bir kavramdır. Öz düzenlemeli öğrenme, öğrencilerin düşünce, duygu ve davranışlarını yöneterek kendi öğrenmelerinde aktif rol almalarını gerektirir. Kendi öğrenme sürecinin sorumluluğunu üstlenen öz düzenlemeli öğreniciler, örgün eğitim sisteminin ötesinde öğrenmeye devam ederken daha donanımlı olurlar. Günümüzün hızla değişen dünyasında başarılı olmak için, bağımsız öğrenme becerileri ve stratejileri geliştirirler. Bu nedenle, öğrencileri 21. yüzyıla uyum sağlayabilecek yaşam boyu öğrenenler olmaya hazırlamak için öz düzenlemeli öğrenim kavramının üzerinde durulması gerekmektedir. Öğretmenler, öğrenme sürecinde öğrencilere rehberlik eden en önemli paydaşlardan biri olduğundan, sınıflarında öz düzenlemeli öğrenmeye teşvik etme ve desteklemedeki rollerinin farkında olmalıdırlar. Bu bağlamda, İngilizce öğretmenlerinin inançlarını anlamak oldukça önemlidir. Türkiye'de dil alanında yapılan öz düzenlemeli öğrenme çalışmaları oldukça nadirdir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretmenlerinin öz-düzenlemeli öğrenmeye ilişkin inançlarını araştırmak ve cinsiyet, yaş, öğretmenlik deneyimi ve lisans eğitim alanının öz-düzenlemeli öğrenmeye ilişkin inançlarını etkileyip etkilemediğini belirlemektir. Ayrıca bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenme hakkındaki genel düşüncelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak araştırma soruları şu şekildedir: 1) İngilizce öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenime ilişkin inançları nelerdir? a) İngilizce öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenme hakkındaki inançları ile cinsiyet, yaş, öğretmenlik deneyimi ve lisans eğitim alanı arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık var mıdır? 2) İngilizce öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenme üzerine genel düşünceleri nelerdir? Çalışma nicel ve nitel yöntemleri birlikte içeren bir karma yöntem araştırması olarak tasarlanmıştır. İlk olarak nicel verilerin ve ardından nitel verilerin toplanıp analiz edildiği açımlayıcı sıralı desen uygulanmıştır. Buna göre, birinci araştırma sorusunu yanıtlamak için bir anket aracılığıyla nicel veriler toplanmış ve ikinci araştırma sorusunu cevaplamak için yarı-yapılandırılmış görüşmeler yoluyla nitel veriler elde edilmiştir. Araştırmanın nicel kısmının katılımcılarını Elâzığ ilindeki ortaokullarda görev yapan 170 İngilizce öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmanın nitel kısmı için ise 15 öğretmen gönüllü olarak yarı yapılandırılmış görüşmelere katılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 21, nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, İngilizce öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenme üzerine inançları ve düşünceleri hakkında kayda değer bilgiler sağlamıştır. Çalışmanın nicel sonuçları, İngilizce öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenmeyi akademik başarı için değerli ve gerekli bulduğunu ve öğrenme ortamının öz düzenlemeli öğrenmenin geliştirilmesinde kolaylaştırıcı rolünü kabul ettiğini ortaya çıkarmıştır. İngilizce öğretmenleri, iş birliğinin de öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme becerileri üzerinde olumlu etkisi olduğunu kabul ettiler. Bu çalışmanın en önemli bulgularından biri, İngilizce öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenme hakkında olumlu inançlara sahip olmalarına rağmen, öğrencilerin kapasiteleri nedeniyle ortaokullarda uygulanabilirliği konusunda şüphe duymalarıdır. Mevcut çalışmanın bulguları katılımcıların demografik değişkenlerine göre incelendiğinde, öğretmenlerin yaşı, öğretmenlik deneyimi ve lisans eğitim alanı, öz-düzenlemeli öğrenmeye ilişkin inançlarında bir farklılık belirtmezken, cinsiyet değişkeninin kadınların lehine anlamlı bir farklılık oluşturduğunu ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın nitel sonuçları, İngilizce öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenme hakkındaki genel görüşünü yansıtmaktadır. Çalışmanın nicel kısmı doğrultusunda, İngilizce öğretmenlerinin öz-düzenlemeli öğrenme hakkında bazı kavram yanılgılarına ve bilgi eksikliklerine sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca öğretmenlerin inançları ve uygulamaları arasında tutarsızlıklar olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, öğretmenlerin öz düzenlemeli öğrenime ilişkin inançlarını etkileyen hem kolaylaştırıcı hem de kısıtlayıcı faktörler bağlam, öğretmen, öğrenci ve veli açısından analiz edilmiştir. Bu çalışma İngilizce öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenme üzerine inanç ve düşüncelerini araştırmıştır ve değerli bulgularıyla alana katkı sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: Öz Düzenlemeli Öğrenme, Yabancı Dil Öğretimi, Öğretmen İnancı, Öğretmen Düşüncesi

Self-regulated learning (SRL) which has long been valued as an effective approach in EFL (English as a Foreign Language) is a broad term comprising both cognitive and affective components and concerning the notion of the learner-centred way of teaching. It entails students taking an active role in their own learning by managing their thoughts, emotions, and behaviours during the learning process (Zimmerman, 1990). Self-regulated learners taking responsibility for their learning process are better equipped to continue learning beyond the formal education system. They develop the skills and strategies needed to learn independently, which is essential for success in today's rapidly changing world. Therefore, investment in SRL is needed to prepare students to become lifelong learners who can adapt to the 21st century by tackling the challenges of real life and the workplace. As teachers are one of the most important stakeholders guiding students in the learning process, they need to be aware of their leading role in promoting and nurturing SRL in their classrooms. In this respect, it is crucial to understand the beliefs of EFL teachers. In the Turkish context, studies on SRL in the field of EFL are relatively scarce. Thus, the purpose of this study is to investigate Turkish EFL teachers' beliefs in self-regulated learning and to determine whether gender, age, teaching experience and undergraduate area of study influence their beliefs in SRL. Further, this study aims to examine Turkish EFL teachers' thoughts on SRL. In line with the aim of the study, the research questions are the following: 1) What are the beliefs of Turkish EFL teachers in SRL in EFL teaching? a) Is there any significant difference among beliefs of EFL teachers in SRL in terms of gender, age, teaching experience, and undergraduate area of study? 2) What are the thoughts of Turkish EFL teachers on SRL in EFL teaching? The study was designed as mixed-method research consisting of both quantitative and qualitative research methods. In the exploratory sequential design, firstly the quantitative data and then the qualitative data were collected and analysed. Accordingly, quantitative data were obtained through the questionnaire to answer the first research question, and qualitative data were obtained through semi-structured interviews to answer the second research question. The participants of the quantitative part of the study consisted of 170 EFL teachers working at secondary schools in Elazığ. For the qualitative part of the study, 15 teachers participated in semi-structured interviews voluntarily. SPSS 21 was used to analyse the quantitative data and qualitative data were analysed through content analysis. The findings of the study provided remarkable information about Turkish English teachers' beliefs and thoughts on SRL. The quantitative results of the study revealed that EFL teachers found SRL valuable and necessary for academic success and acknowledged the facilitating role of the learning environment in the enhancement of SRL. EFL teachers also appreciated the positive impact of collaboration on students' SRL skills. One of the most important findings of this study is that although Turkish English teachers have positive beliefs about SRL, they doubt its applicability in secondary schools due to students' capacity. Examining the findings of the current study with regard to the participant's demographic variables, it was revealed that while teachers' age, teaching experience, and undergraduate educational field were not statistically significant predictors of their beliefs in SRL, there was a difference with regard to gender variable, favouring female participants who have higher SRL perception. The qualitative results of the study reflected the thoughts of EFL teachers on SRL. In line with the quantitative part of the study, it was found that EFL teachers have some misconceptions and lack of knowledge about SRL. In addition, it was detected that there was inconsistency between their beliefs and practices. Finally, both facilitating and constraining factors affecting teachers' belief about SRL were analysed in terms of context-level, teacher-level, student-level and parent-level. This study explored Turkish EFL teachers' beliefs and thoughts on SRL and it will contribute to the field with its valuable results. Keywords: Self-Regulated Learning, EFL, Teacher Belief, Teacher Thought
Ortaokul İngilizce öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğretime yönelik inançları
Keywords: Eğitim ve Öğretim