RENAL HÜCRELİ KARSİNOMA DOKULARINDA BETATROPHİN VE ENDOTROPHİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - AYAZ, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Amaç: Renal hücreli karsinomlar (RHK) böbrek tümörleri arasında en sık görülen kanser türü olup hastaların sayısı dünya çapında artmaktadır. RHK hastalarının yaklaşık % 20'si tanı anında ileri evre hastalık ile başvurur. Bu çalışmada RHK doku kesitlerinde betatrophin ve endotrophin düzeyleri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 – Nisan 2019 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı'nda tanı almış RHK hastaları nefrektomi materyallerinden 125 adet tümör doku kesiti ve nefrektomi yapılan materyalin sağlam bölgesinden de kontrol grubu karşılaştırması için 30 adet sağlam doku preparatı elde edildi. İmmünhistokimyasal metodla endotrophin ve betatrophin ekspresyonu boyanma yaygınlığı ve şiddeti açısından değerlendirildi. RHK ait böbrek doku supernatantlarında betatrophin ve endotrophin düzeyleri ELISA yöntemi ile çalışıldı. Belirlenen ekspresyon düzeyleri ve biyokimyasal ölçümler histolojik alt tip, yaş, tümör çapı, nekroz, vasküler invazyon, perinöral ve perirenal yağ doku invazyonları açısından belirlenen gruplar arasında karşılaştırıldı. Ekspresyon dereceleri ve doku düzeyi biyokimyasal değerleri ile olguların klinikopatolojik özellikleri arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak, %95 güven aralığında, p<0.05 istatistiksel anlamlılık içerisinde değerlendirildi. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında kromofob ve papiller RHK'da doku betatrophin ve endotrophin düzeyleri daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Berrak hücreli RHK'da doku betatrophin ve endotrophin düzeyleri anlamlı olarak yüksek saptandı. Berrak hücreli RHK grubunda Fuhrman grade ilerledikçe betatrophin endotel hücre ekspresyon düzeylerinde artış gözlendi. Berrak hücreli RHK grubuna ait dokularda diğer histolojik tiplere göre daha yoğun endotrophin ekspresyonu tespit edilirken berrak hücreli RHK dokularında Fuhrman grade derecesi arttıkça endotrophin ekspresyonun da arttığı tespit edildi. Sonuç: Endotrophin, berrak hücreli RHK'da prognostik marker ve tedavide hedef molekül olarak kullanılabilir. Anahtar kelimeler: Renal hücreli karsinom, endotrophin, betatrophin

Objective: Renal cell carcinomas (RCC) are a type of cancer originating from kidney cells with a wide variety of morphological structures, which are observed in 2-3% frequency. It is the most common type of cancer among kidney tumors and the number of patients is increasing worldwide. Approximately 20% of patients with RCC present with advanced disease at the time of diagnosis. In this study, to investigate the determination of betatrophin and endotrophin levels in RCC tissue sections. Material and Method: Between January 2010 and April 2019, 125 tumor tissue sections from the nephrectomy materials and 30 solid tissue preparations were obtained from the nephrectomy materials and control group from the solid region of the nephrectomy material. Expression of endotrophin and betatrophin by immunohistochemical method were evaluated in terms of prevalence and severity of staining. Betatrophin and endotrophin levels in renal tissue supernatants of RCC were studied by ELISA method. The determined expression levels and biochemical measurements were compared between the groups determined in terms of histological subtype, age, tumor diameter, necrosis, vascular invasion, perineural and perirenal adipose tissue invasions. Relationships between the degree of expression and biochemical tissue level values and the clinicopathological features of the cases were evaluated statistically in 95% confidence interval and p <0.05 statistical significance. Compared to the control group, despite the higher levels of tissue betatrophin and endotrophin in chromophobe and papillary RCC, there was no statistically significant difference. Tissue betatrophin and endotrophin levels were significantly higher in clear cell RCC. As Fuhrman grade progressed in the clear cell RHK group, an increase in betatrophin endothelial cell expression levels was observed. While intense endotrophin expression was detected in the tissues belonging to the clear cell RCC group compared to other histological types, endotrophin expression increased as the Fuhrman grade increased in clear cell RCC tissues. Conclusion: Endotrophin can be used as a prognostic marker in clear cell RHK and as a target molecule in therapy. Key words: Renal cell carcinom, endotrophin, betatrophin
Investigation of betatrophin and endotrophin levels in renal cell carcinoma tissues
Keywords: Nefroloji